Нека да си запазим публиката, нека да им дадем жадуваните емоции! – имаме чувството, че това е непрестанна мантра за всички продуценти, обсебени от стрийминг-манията, разпространила се като вселенски пожар (или „актуален“ вирус) по всички територии на земята, които разполагат с ток и стабилна интернет връзка. Сред първите експериментатори по темата, при това без „гърба“ на прочуто холивудско студио, са безспорно Netflix, които вече „пълнят“ ефира с всякаква продукция – не само оригинално продуцирана и не винаги стойностна.

Позволяваме си да се съмняваме в качествата на един техен наскоро обявен проект, за който се твърди, че ще допадне на феновете на „Stranger Things“ и „Scream“. Иде реч за поредица от три филма с общо заглавиеFear Street“, като в основата на идеята са едноименните романи на Робърт Лорънс Стайн. И ако през лятото на 2017 подобен замисъл е бил в плановете на 20th Century Fox, сега явно се е прехвърлил в лоното на стрийминга.

Вижте как ще изглеждат на малкия екран историите от „Fear Street“:

Надяваме се разбирате здравословния ни скептицизъм. За момента видяното изглежда доста… повърхностно и евтино, а не вярваме това да е целта на заниманието. Своеобразната филмова „композиция“ няма да се разкрие с по един филм в три последователни месеца (както се говореше, дори и с имена на сценаристи, преди няколко години), а историите от 1994, 1978 и 1666 година ще излязат в три последователни седмица. Това е положението – сроковете са супер-скъсени, както и периодът, в който публиката/младежите могат да фокусират и задържат вниманието си.

Fear Street“ проследява група тийнейджъри, които откриват, че техният град е пълен с опасни духове в продължение на много векове. Те трябва да намерят начин да предотвратят убийствата, преди да се окажат поредните жертви. Защо обаче за своеобразен край на трилогията е избрана „дяволската“ година в XVII век – ще трябва да изчакаме развоя на събитията, за да „прозрем“ какво са имали предвид авторите с това решение. В актьорския екип участват познайници от хорър-жанра – Мая Хоук, Сейди Синк, Джилиън Джейкъбс, Бенджамин Флорес-джуниър, Даръл Брит-Гибсън и Джордана Спиро, като някои от тях ще влязат в повече от една роля.

Една любопитна подробност коментира самият автор на книгите Р. Л. Стайн:

Читателите на „Fear Street“ са наясно, че поредицата се чете със знанието и отговорността на родителите (PG). Но филмите ще бъдат забранени за деца (R). Това означава още повече страхотии и жестокости! Вече гледах епичната трилогия на Лий Яняк (режисьор на независимия „Honeymoon”), която ще се появи по Netflix през юли – и мога да ви кажа, че писъците и страховитите елементи са много повече, отколкото съм очаквал. Ще бъде забавно да видя как оживяват ужасните истории от Shadyside…

Значи миловидната, вече 40-годишна Яняк не се е отказала, „върви“ си заедно с проекта през годините и очевидно е режисьор и на трите филма. Стайн гарантира основа, в която се съчетава носталгичните настроения на „милениал“-ите с елементи на класически, традиционен „жанров“ ужас и мета-комедийни детайли – комбинация, която Netflix се надяват, че ще импонира на основния им поток от ползватели.

Премиерите на „Fear Street“ – част първа, втора и трета са предвидени съответно за 2, 9 и 16 юли 2021. Очакваме отзиви!

fear-street-poster-20210521

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *