Телевизионна мрежа и стрийминг-услуга с едногодишна история, Peacock е подразделение на NBC и се стреми да открие своите почитатели и ползватели на пазара, който приковава зрителите на малките екрани. И са открили удобна ниша – (част от) поредицата бестселъри на Дан Браун, посветени на премеждията на прочутия му герой Робърт Лангдън, който си пада по откриването и свързването на символи в нещо (уж) логично и смислено.

И ако до момента (раз)познавахме Том Ханкс в ролята на Лангдън – от делото на Рон Хауърд по „Шифърът на Леонардо“, „Ангели и демони“ (въз основата на „Шестото клеймо“) и „Ад“, то след дълги перипетии най-сетне и „Изгубеният символ“ („The Lost Symbol“) ще намери своя път към публиката. Вижте какво е обещанието:

Предстоящата адаптация ще бъде поредица, като срещата на почитателите на символната „алабалистика“ с познатия професор Лангдън е в негова по-млада версия, а ролята е поверена на Ашли Зукърман (честно, никак дори и не напомня визията на Том Ханкс, но пък никой не твърди, че това е нужно/задължително). Ситуацията в сюжета ескалира от преподаване на религиозна символика в исторически контекст към случай на отвличане – професорът трябва да посочи мястото, на което се намира древен портал, скрит в щатския Капитолий, за да спаси живота на своя ментор.

Изгубеният символ“ е третия роман от „шифровата“ поредица на Браун, като – нестандартно – се явява нещо като предистория, в която трябва да се пресече смразяваща кръвта глобална конспирация… В името на изчерпателната информация, макар и тенденциозно-помпозна, ще споделим тук официалната анотация на книгата, появила се у нас благодарение на издателство „Бард“ през 2009 година.

Изгубеното ще бъде намерено…

Вашингтон. Професорът по символика Робърт Лангдън е повикан в последния момент да изнесе вечерна лекция в Капитолия. Само минути след неговото пристигане обаче в центъра на Ротондата е открит ужасяващ предмет, носещ пет символа. Той познава в него древна покана, зовяща получателя си към отдавна изгубен свят на тайна езотерична мъдрост.

Уважаваният наставник на Лангдън Питър Соломон, филантроп и виден масон, е отвлечен брутално и професорът разбира, че единствената надежда да спаси живота на приятеля си е да приеме загадъчната покана и да отиде там, където го отведе тя.

Лангдън светкавично е понесен зад фасадата на най-могъщия град в Америка, в неговите скрити зали, храмове и тунели. Всичко познато се преобразява в мрачен потаен свят на изкусно скрито минало, в който масонските тайни и невиждани открития сякаш го притеглят към една невероятна и невъобразима истина.

Блестящо подредена мозайка от тайнствени истории, мистериозни образи и енигматични шифри, „Изгубеният символ“ е интелигентно написан трилър, който се развива с шеметна бързина и в който на всеки ъгъл ви очакват изненади. Защото, както ще установи Робърт Лангдън, няма нищо по-необикновено и смайващо от тайната, която се крие пред очите на всички…

Освен Зукърман (познат от „Succession“) в ролята на Лангдън, в поредицата участват още Валори Къри („Blair Witch“), Сумали Монтано („10 Cloverfield Lane“), Рик Гонзалес („Arrow“), Еди Изард и Бо Нап („The Nice Guys“). Сценаристи и изпълнителни продуценти на „Изгубеният символ“ са Дан Дворкин и Джей Бийти („Scream: The TV Series“). В продуцентския екип, който „надзирава“ продукцията, са самият автор Браун, Брайън Грейзър, вездесъщият Рон Хауърд, Сейми Ким Фалви и Ана Кълп; финансите осигуряват CBS Studios, Imagine Television Studios и Universal Television.

Било е предвидено „Изгубеният символ“ („The Lost Symbol“) да се реализира по NBC, но миналия март сериала минава „във владение“ на Peacock – за разнообразие и радост на новите абонати. Все още липсва конкретика откога ще може да се гледа – за момента е в позиция „streaming soon“…

izgubenia-simvol-korica-20210519 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Книгата беше една от малкото, които съм чел с много добро изграждане на действието до самия финал, където се сгромоляса от върха на обелиска, където се помещаваше Изгубения символ. Не е по-тъпа от „Ад“, но е близо, не знам дали адаптацията ще бъде по същия калъп сглобена.