Бялата принцеса“, втората част от трилогията минисериали, започнали с „Бялата кралица“, дебютира в ТВ дома на епичната драма в Централна и източна Европа на 26 май от 22:00 часа. В главната роля е номинираната двукратно за „Златен глобус“ и носителка на „Еми“ за ролята си в „Убивайки ИйвДжоди Комър.

В хода на осем епизода серилът, базиран на историческата поредица романи на Филипа Грегъри – разказва история за власт, семейство, любов и предателство, очертавайки края на Войната на розите и началото на най-драматичния епизод в британската история, представен по уникален начин от гледна точка на жените, водещи непрестанна битка за английския трон.

Бялата принцеса“ проследява Англия в период на видимо обединение като резултат от брака на принцеса Елизабет Йоркска и крал Хенри VII, но личните и политическите им разногласия са толкова дълбоки, че има реална опасност кралството отново да бъде разкъсано на две.

Англия е разединена държава в момента, в който победителят в битката при Босуърт, Хенри Тюдор, се очаква да се възкачи на трона. Лизи и семейството й, поддръжници на предишния крал, се намират в смъртна опасност. Лизи трябва да изпълни обещанието си да се омъжи за краля, който е донесъл мир на изтерзания от войната народ.

Носят се слухове, обаче, че отдавна изчезналият брат на Лизи, Ричард, е жив и планира да превземе трона. Това я въвежда в ужасен конфликт между наложения за съпруг Тюдор и момчето, което може би е собствената й кръв и законен Йоркски крал.

Исторически: Коя точно е Бялата принцеса?

Основаването на династията на Тюдорите и краят на кралската битка между Йорк и Ланкастър, известна като Войната на розите, започва от Елизабет Удвил – майка на Елизабет Йоркска или „Лизи“.

Елизабет Удвил се споразумява с Лейди Маргарет Бофорт, майката на Хенри Тюдор, който е с най-кралско потекло в рода Ланкастър, за когото иска да омъжи дъщеря си, Елизабет Йоркска. Според историческите извори, след сватбата свекървата на Елизабет, Лейди Маргарет, започва да ревнува, тъй като вече не може да манипулира единствения си син – бракът му с Елизабет се оказва щастлив.

Елизабет ражда седем деца на Хенри VII, преди да почине на 37-ия си рожден ден от следродилна треска, малко след като последното им дете – Катрин – умира в деня на раждането си.

Според преданията, тя е мила и грижовна жена, считана е за красива, а фактът, че Хенри VII наистина я е обичал, се смята за безспорен от поведението му след смъртта й: той й прави разточително погребение, въпреки, че има репутация на скъперник, а и никога повече не се жени.

Принцесата на малкия екран

Макар че предисторията „Бялата кралица“ получава висока оценка от кинокритиците, продуцентите от ВВС не възнамеряват да снимат продължение.

Вместо това, американската ТВ мрежа Starz му дава зелена светлина, след като се споразумява за сътрудничество със създателите на оригиналния сериал. Продължението е снимано в Бристъл: изграждат цели 15 специално построени снимачни декора, които играят ролята на различни части от Двореца Уестминистър.

Екип от 200 човека изгражда декорите в продължение на седем седмици, като детайлите са обстойно проверени за историческа достоверност. Разбира се, снима се и на външни терени: сватбата на Хенри VII и Елизабет, например, е заснета с участието на стотина статисти в Катедралата на Бристъл.

Като си говорим за сватби: Джоди Комър, която е в главната роля и е известна най-вече като наемния убиец Виланел в Killing Eve, скоро ще се появи с Райън Рейнолдс в амбициозната му комедия Free Guy. Актрисата дава обяснение защо Елизабет Йоркска носи сватбена рокля в червено и черно.

Тя смята, че така Елизабет показва, че не се омъжва по любов, а влиза насила в този брак. Джекъб Колинс-Леви (Young Wallander), който е в ролята на Хенри VII, добавя, че аленото е цветът на войната, така че роклята на Елизабет е изключително обидна, според понятията на онова време.

Така, в началото на поредицата в осем части, Елизабет явно гледа на брака си като на война на живот и смърт, което още се усложнява от Лейди Маргарет – в ролята е актрисата Мишел Феърли, известна като Лейди Кейтлин Старк от Game of Thrones.

С течение на времето – измамите и интригите са изместени от истински емоции, които придават смисъл на мотото на сериала – „Любов до смърт“.

white-princess-poster-20210526

Британската актриса Джоди Комър, която получи международно признание за ролята си на Виланел в драмата на ВВС, „Убивайки Ийв“, е начело на актьорския състав като Елизабет Йоркска („Лизи“). Партнират й Джейкъб Колинс-Леви – известен с ролите си в „The Young Wallander“ и „Dr Who“ – като крал Хенри VII, както и Мишел Феърли – популярна като лейди Кетлийн Старк в „Games of Thrones“ – тук в ролята на лейди Маргарет Буфорт – майка на Хенри VII. Ще видим и едно от най-популярните лица на Epic Drama – всеизвестната „Мис Фишър“ Еси Дейвис като Елизабет Удвил, кралицата майка.

В ролите са още: Ребека Бенсън (Тала Тарли от „Game of Thrones“) като Маргарет Плантагенет – Маги, Винсент Реган („300“, „Троя“) като Джаспър Тюдор, Джоан Уоли („The Borgia и „Беоулф: Завръщане у дома“, който можете да проследите по Epic Drama) като Маргарет Бургундска.

Бялата принцеса“, дебютира по Epic Drama на 26 май и ще се излъчва всяка сряда от 22:00 с повторение в неделя от 22:55.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *