Брандън Кроненбърг привлече вниманието на критици и публика през изминалата година със своя втори пълнометражен филм „Possessor”. Повечето зрители бяха впечатлени от мрачния и дори леко извратен на моменти тон на канадския режисьор. Успехът беше подчертан с множество награди и номинации от десетки фестивали по цял свят. Съвсем закономерно интересът на продуцентите към сина на небезизвестния Дейвид Кроненбърг значително се покачи.

Едва ли за някого ще бъде изненада, че следващият му проект – лимитиран сериал – се очертава да следва тоналната тенденция в творчеството му. Става дума за книгата „Super-Cannes” на известния писател Джеймс Греъм Балард, която се появява от печат през 2000 година. Един от основните мотиви в творчеството на Балард е самосъзнателното изолиране на индивид или група от индивиди под най-различни форми и последствията от това. Въпросната книга покрива точна тази тема, но под една много екстремна и крайна, изключително подхождаща на Кроненбърг, форма.

Super-Cannes” разказва за изключително модерен високотехнологичен бизнес парк в покрайнините на Кан. В него избрана част от глобалния елит на света са се събрали, за да сформират затворено, капиталистическо общество с най-новите технологии под ръка. Това е място с луксозни апартаменти, лични лекари и охрана, и въобще всичко, което може да им е нужно. Това общество обаче крие под повърхността си свят на насилие, сексуални извращения, лудост и манипулации, които започва да излизат извън контрол.

Това няма да е първият досег на семейство Кроненбърг с творчеството на Дж. Г. Балард, защото бащата Дейвид екранизира романа „Катастрофа” още през 1996 година. Други известни адаптации са номинирания за няколко Оскара „Империя на слънцето” на Стивън Спилбърг и сходния по тематика със „Super-Cannes” „Небостъргач“ на Бен Уийтли.

Ето какво споделя и самият Брандън Кроненбърг за проекта:

Това беше един изключително пророчески роман, който днес е по-актуален от всякога. Той е опияняваща смесица от язвителна политика и нестандартна психология, изградени около страшно задоволителна детективска история. Вълнувам се от възможността да го адаптирам.

Super-Cannes” ще бъде разказан под формата на сериал, но все още не е ясно под чия шапка това ще се случи. Проектът е в много ранен етап на развитие, но със сигурност ще последват новини през идните месеци.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *