Филмът „Хан Тервел“, заснет от децата от Общност за демократично образование ще има премиерна прожекция на 17 април от 11.00 часа в Дом на киното, София.

Продукцията е третата част от поредицата „Първо българско царство“ след „Хан Кубрат“ и „Хан Аспарух“, създадени с техниката stop motion анимация, Lego фигурки, декори от пластилин и подръчни материали. Под ръководството на режисьора и художник Иван Николов, проектът стартира в началото на май 2019 г. В него се включва и учителят Милен Димитров, който заедно с група деца от заниманията по творческо писане, създават сюжета, следвайки и съдържанието в официално одобрените учебници.

Историята в „Хан Тервел“ ни среща  с дете, ученик и внук на Професор Пънкчев (главния герой от „Хан Аспарух“). На „Младши“ му предстои важен изпит върху царуването на Хан Тервел, а той никак не обича да учи от учебника. Затова решава да използва машината на времето на дядо си, да се запознае направо с владетеля и да стане свидетел на най-знаковите събития от историята ни от тази епоха. Има забавен сблъсък между огромната разлика в епохите, но главният герой всъщност става приятел на владетеля и научава всичко, което му е необходимо чрез собственото си преживяване.

Вижте трейлърът на филма.

Двама учители и 21 деца на възраст 8-12 г. се включват в подготовката на „Хан Тервел“. Общо са заснети 10 744 кадъра – снимани по 12 кадъра за всяка секунда от филма. За първи път в третата част участниците разполагат с бюджет за по-добро техническо осигуряване, благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

По думите на Иван Николов, нивото на заснемане на този филм е много по-високо, благодарение на новия софтуер:

С подобен се работи в професионалните студиа и се снимат някои от знаковите филми в stop motion анимацията в днешно време – като „Кубо и пътят на самурая“. Благодарение на него можехме много бързо да елиминираме някои от грешките по време на работа.

Николов също така споделя, че в проекта е включена stop motion анимация, защото за разлика от компютърната, тук могат да работят едновременно повече хора:

Има голям брой и разнообразни задачи – писане на сценарий, изработка на декори, работа с камерата, монтаж на компютър, всякакви допълнителни подпомагащи функции. Това дава възможност дори по-малки деца или такива без опит да се включват в процеса.

В същото време участниците, освен че опознават по жив и ангажиращ начин българската история, придобиват разнообразни умения, прилагайки определена техника за правене на кино. Децата се научават да разказват истории чрез различни изразни средства и могат да проявят креативност в създаването на общ краен продукт.

Хан Тервел“ е подходящ както за родители, които да доведат децата си, така и за учители, които искат да разберат повече за това как могат да ангажират учениците си чрез подобни проекти. Заповядайте на премиерата на 17 април от 11.00 часа в Дом на киното, София, за да се запознаете и със създателите на филма.

Повече подробности ще откриете на FB страницата на събитието.

khna-tervel-stop-motion-1 khna-tervel-stop-motion-2 khna-tervel-stop-motion-3 khna-tervel-stop-motion-4

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *