Социалните мрежи, тяхната употреба и влиянието им над обществото със сигурност ще бъдат една от темите, които ще занимават човечеството (напълно с право) в обозримото бъдеще. За има няма десетина години съществуване, влиянието на тези мрежи нарасна по начин, по който никой не си е представял и започнахме да си задаваме въпроси за ефекта им върху психиката ни като индивиди и социума като цяло, върху политиката, формирането на обществено мнение и интерпретирането на „факти“. Заради това и е напълно разбираемо, че тепърва ще се появяват все повече филми, които се опитват да обсъдят и разнищят тази тематика.

Един такъв филм, дебютирал на миналогодишния фестивал във Венеция и предизвикал доста спорни ревюта, е „Mainstream” на Джия Копола (внучка на Франсис Форд Копола). Той разказва за младо момиче, която попада в орбитата на никаквец с успешен YouTube канал, успешен именно защото не казва нищо особено, а само се хвали с екстравагантния си начин на живот. Никаквецът обаче разбира достатъчно от това как да се продава в социалната мрежа и как да се прави на интересен, заради което се е кръстил Никой Специален (No One Special). Около тях се завъртат и цял отбор поддържащи персонажи, които или искат да спечелят от набраната интернет популярност и безобразно количество пари, които се печелят, или пък критикуват празнотата на този тип показност и изрязване.

В главните роли Джия Копола е наела любимеца ни Андрю Гарфийлд и Мая Хоук, продукт на безупречните гени на Ума Търман и Итън Хоук. За актьорските способности на младата Хоук нямаме все още особени впечатления, но с тези на Андрю Гарфийлд сме добре запознати. От трейлъра, който можете да видите по-долу, веднага се вижда, че това ще е една от по-грандиозните му роли – той е способен както на обран финес, така и на това да бъде много експанзивен и крещящ, но винаги е интересен за гледане.

Трябва да бъдем честни и да си признаем, че от този трейлър не започнахме да си мислим, че „Mainstream” ще е особено стойностна сатира или критика на социалните мрежи и на това какво правят те с хората, които печелят от тях, нито пък с тези, които се вманиачават в идеята да ги използват за да станат богати и известни. Самото решение да бъде нает Джейк Пол (ако не знаете кой е, ви завиждаме) ни се струва по-малко като „мета-коментар“ и повече като желание просто да се привлича внимание към филма и към тематиката му.

Въпреки това виждаме интересно построени кадри, любопитни визуални решения, пък и предишният филм на Джия КополаPalo Alto” беше доста добре приет, така че ще дадем шанс и на „Mainstream”, повече от чисто любопитство, отколкото от реална надежда, че ще видим добър филм. Сещаме се за „Nerve“ от преди няколко години, който уж искаше да критикува геймифицирането на живота в социалните мрежи, а всъщност беше просто крещящата, но празна неонова обвивка на повече от клиширана история.

Mainstream” е режисиран от Джия Копола по сценарий, написан от нея и Том Стюарт. В главните роли са Андрю Гарфийлд, Мия Хоук, Нот Улф, Джейсън Шуорцман, Джейк Пол и Джони Ноксвил.

Премиерата ще бъде на 7 май в определени кина и на video on demand.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *