Представяли сме „The Perfect Candidate“ на режисьорката Хайфа Ал-Мансур още през есента на 2019 година, когато беше премиерата му в програмата на Венеция. След сериозните катаклизми, през които премина разпространението на филми в световен мащаб, може само да се възхитим на амбициозната идея тази история за проблемите на жена-доктор в Саудитска Арабия (разбираемо, уточнението не е самоцел!) да се появи в разпространение – при това на кино, пък и в Щатите. Сигурно се разчита на всеобщия стремеж да се фокусира вниманието върху тенденциозното отношение към жените в консервативните, патриархални общества (особено в арабския свят!), но въпреки това оставаме скептични към перспективата за достигане на подобен тип филми (да не забравяме – със субтитри) до средностатистическите зрители, които най-вероятно си чакат Marvel-пуканките…

Вижте трейлъра на филма.

Първият пълнометражен филм на Хайфа Ал-МансурWadjda” е представен в конкурсната програма на Венеция, през 2015 година режисьорката е член на основното жури в Кан, две години по-късно режисира Ел Фанинг в „Mary Shelley”, като междувременно работи по различни проекти с Netflix.

В центъра на историята на „The Perfect Candidate” е млад лекар, която решава да се кандидатира за член на градската управа. Основната й цел е да прокара решение за поправяне на пътя пред клиниката, в която работи, за да може пациентите да получават бърза помощ. Предстоят й сериозни конфликти не само с „традиционното” възпитание на мъжкото население, което няма доверие на жена-доктор, но и с ръководството на общината – всеобщото мнение е, че мястото на жената си е у дома!

Главната роля във филма е поверена на чаровната Мила Ал Захрани, която умело действа в желаната посока – да бъдат заявени проблемите на жените в гигантското арабско кралство. Амбицията на разпространителската компания Music Box е да пусне „The Perfect Candidate“ на кино от 14 май 2021, като в „бъдещите им творчески планове“ присъства „просвещение“ на щатската публика това лято и с филмите на Франсоа Озон „Summer of 85“ и на Пабло Лараин „Ema“. Пожелаваме успех и упоритост!

the-perfect-candidate-poster

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *