2020 е предизвикателна година, но и богата на важни заглавия в света на документалното кино – специалната селекция на 25-ия София Филм Фест е #ONLINE! Не пропускайте 12-те филма от Документалния конкурс на фестивала на online.siff.bg!

Румънско-германската копродукция „Акаса, моят дом“ на режисьора Раду Чорничук получи Наградата за най-добър документален филм на 25-ия СФФ. Миналата година той бе отличен за майсторството на оператора му в Сънданс, получи специална награда в Солун и приз за най-добър филм в Трансилвания. Разказът е за живота на едно семейство – родители с девет деца, които в продължение на 20 години живеят в схлупена барака сред делтата до Букурещ – изоставен водоем, превърнал се в градски природен резерват. В хода на разказа се появява дори самият принц Чарлз в документирано посещение на югоизточната част на това уникално предградие на румънската столица.

Мексиканският филм „499“ на Родриго Рейес бе отличен с три международни приза – Специалната награда на журито на фестивала „Hot Docs“ в Канада, отличието за най-добра операторска работа в Документалния конкурс в Трайбека, както и „Златна жаба“ за най-добър документален филм в Камеримаж. Историята е посветена на конквистадор от 16-ти век, отправил се на пътешествие по разрушителния път на испанската армия до Теночтитлан, известен днес като Мексико Сити. Според Джим Джармуш „Родриго Рейес е създал един силен, красив и разтърсващ филм, който може да бъде характеризиран като отделен жанр!

Филмът на известната чешка режисьорка Хелене Тршещикова „Ани“ бе удостоен с почетен диплом в Документалния конкурс на 25-ия СФФ и проследява историята на бивша проститутка, започнала да продава секс на 46-годишна възраст, чийто живот е документиран в продължение на години – от 1996 до 2012. Творчеството на Хелена Тршещикова, сред което е „Форман срещу Форман“, е добре познато на българската публика като София Филм Фест е представил повечето й творби.

Съвсем неслучайно „Вим Вендерс: Десперадо“ бе включен в официалната програма на кинофестивала в Кан – това е един уникален документален филм на режисьорите Ерик Фридлер и Андреас Фреге, прочут като Кампино, фронтмен на известната германска група „Die toten Hosen“, а също и актьор, участвал в няколко филма на Вендерс. С непоказвани до момента архивни кадри и необикновени срещи и разкази за Вендерс от негови колеги в киното – като Франсис Форд Копола, Уилям Дефо, Анди Макдауъл, Пати Смит, Вернер Херцог, филмът проследява по неповторим начин живота и работата на един от най-впечатляващите съвременни майстори в киното. От Дюселдорф до Париж и чак до пустинята на Тексас, филмът разказва за емблематични места и ключови моменти в работата на Вендерс като режисьор, продуцент, фотограф и сценарист.

В плен на мрежата“ на чешките режисьори Барбора Халупова и Вит Клусак (режисьор на хита от 2004 година „Чешки сън“, представян в програмата на СФФ) изследва света на сексуалното онлайн насилие над деца, като успява да превърне филмовия експеримент в акт на социална намеса. Разказът се потапя в тъмните води на педофилията и отваря очите на всеки зрител, готов да се срещне с неудобната истина. Екипът на филма, включително сексолог и юрисконсулт, разкрива пред зрителите една брутално груба, но ужасяващо реална история, която може да се случи преди очите на всеки от нас…

Вдигай като момиче“ на Майе Зайед, копродукция между Египет, Германия и Дания, представлява интимно пътешествие във вътрешния свят на амбициозна спортистка. Повече от 20 години капитан Рамадан е треньор на щангисти от световна величина в Александрия. Сам по себе си герой, по-голям от живота, Рамадан тренира дъщеря си Нахла Рамадан – една от най-известните атлети в Египет, за да стане световен шампион и обучава Абир Абдел Рахман, първата арабска жена, спечелила два олимпийски медала. Тази история проследява пътя към успеха на новата ученичка на Рамадан, решителната Зебиба (името ѝ означава „стафида“) и мечтата й да бъде като останалите звезди на капитана.

Гунда“ на Виктор Косаковски получи почетен диплом в Документалния конкурс на 25-ия СФФ. Филмът е безмълвен документален разказ за ежедневието на няколко селскостопански животни – свиня майка, две крави, пиле с един крак. Камерата представя кадри с животните в доста необичайни планове, които ги превръщат в почти извънземни герои. „Гунда“ не е просто документален филм, посветен на наблюдението, а творба с послание за жестокостта в отношението към животните. Съвсем не е случаен фактът, че в екипа на изпълнителните продуценти е и носителят на „Оскар“ Хоакин Финикс. Документалната история на Косаковски, удостоена с награда за най-добър филм в Стокхолм, е размишление върху бруталното отношение на човечеството към животните, към живата природа на нашата планета.

За Луната“ на ирландския режисьор Тайг О‘Съливан е съзерцателен, поетичен и искрен филм, впечатляващо кинематографично любовно писмо до Луната, празнуваща в нощното небе по време на Лунния месец. С необикновени кадри от цял свят, постигащи хипнотизиращ ефект, режисьорът О‘Съливан разглежда мястото на Луната в литературата, културата и историите, които се разказват.

Необикновен мъж“ на Айслин Чин-Йе и Чейс Джойнт разказва изключително любопитна история – за живота и творчеството на американския джаз-музикант и легенда в транссексуалното движение Били Типтън. Роден като Дороти Люсил Типтън през 1914, той напуска дома си през 30-те години, за да преследва кариера в музиката. До смъртта му през 1989 година, на 74-годишна възраст, Типтън успява да запази своята тайна и никой да знае, че се е родил жена – дори съпругата му и осиновените им деца. „Необикновен мъж“ е очарователен и вълнуващ филм с впечатляващи архивни кадри“, пише в ревюто си The Hollywood Reporter.

Световната премиера на „Рентгенова снимка на едно семейство“ бе на Международния фестивал за документално кино в Амстердам, където получи наградата за най-добър филм, както и приза за творческо използване на архивни материали. В новата си творба иранската режисьорка Фирузе Хосровани се обръща към собственото си семейство за отговор на въпроса какво предизвиква разделението на обществото в страната им. Съставена от архивни кадри, стари писма и 140 снимки от семейния албум, копродукцията между Норвегия, Иран и Швейцария представя връзката между прогресивните и традиционните мюсюлмани в непрестанно променящата се реалност на Иран.

Филмът на  режисьорите Петра Еперлайн и Майкъл Тъкър „Бележки за Хитлер“, показан с успех на Нюйоркския фестивал за документално кино, разбива илюзиите, че злото не може да се издигне отново на власт. В основата на творбата е най-продаваната книга на Себастиан Хафнер „Бележки за Хитлер“, издадена през 1978 година, публикувана и в България от издателство „Колибри“. Документалният разказ деконструира „легендата“ за Хитлер, като режисьорите отправят категоричните предупреждения от книгата на Хафнер към съвременните националистически лидери, завзели властта по целия свят.

Хей! Учители!“ е дело на руската режисьорка Юлия Вишневец. За разлика от легендарната песен на Пинк Флойд, едноименната реплика не е обвинение срещу учителите. Напротив – двама млади идеалисти, Катя и Вася, започват работа в училище, което много искат да променят. Всеки ден младите педагози трябва да печелят доверието на тийнейджърите, да стимулират техните интереси, да ги възпитат да бъдат по-добри хора, като се изправят срещу национализма, сексизма, хомофобията, както и съпротивата на институцията и на цялата система. Ще успеят ли да издържат в своята мисия?

БИЛЕТ в КЕН е в търговската мрежа!

Не пропускайте промоционалната комбинация „две в едно“ до 11 април – в киносалона и ОНЛАЙН!

Може да използвате БИЛЕТ в КЕН с няколко опции:

  1. Да гледате два филма от online.siff.bg – до 11 април!
  2. Да гледате една прожекция от София Филм Фест Пролет или Есен и бонус една онлайн прожекция – до 11 април!
  3. Да гледате филм от избрани прожекции в Дома на киното до края на 2021 година и бонус една онлайн прожекция – до 11 април!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *