На пръв поглед Screenlife форматът изглежда като нещо, родено от пандемията, когато всички са затворени по къщите си, но истината е, че той доби популярност още в началото на миналото десетилетие, като два от най-успешните „computer screen“ филми бяха продуцираните от Тимур БекмабетовUnfriended“ (2014) и чудесният „Searching“ (2018). По това време Бекмамбетов, на който някои източници преписват „изковаването“ на термина „Screenlife“, прави още един подобен филм, този път като режисьор, който обаче получава разпространение чак сега.

Става дума за „Profile“ от 2018 г., който не е класически хорър, но пак можем да го причислим към жанра, тъй като разглежда една ужасяваща тема – действителната практика наскоро приели исляма млади жени да бъдат вербувани към редиците на Ислямска държава. В центъра на вдъхновената от истински събития история е британската журналистка под прикритие Ейми Уитакър, която си прави фалшив профил в социалните мрежи в опит да изобличи схемата, чрез която терористите успяват да подлъжат жените. Когато с нея се свързва Абу Билел – боец от редиците на ИДИЛ в Сирия, двамата започват да водят дълги лични разговори и скоро Ейми започва да изпитва истински романтични чувства към него.

Вижте трейлъра и клип от филма.

Някои от нас имаха възможност да гледат филма и позволете да ви уверим, че е изключително ефективен. Screenlife подходът често може да стои като gimmick, но в случая формата прекрасно се връзва със сюжета и крайният резултат работи (без претенцията за нещо много добро или специално). По много добър начин „Profile“ илюстрира как точно човек може да бъде излъган и вкаран в ужасяваща схема, която да коства живота му. Принципно млади жени са по-податливи на подобно нещо, но в крайна сметка, всички сме подвластни на чувствата си. Страшно е, защото е истина!

profile_xlg

Режисьор на „Profile“ е Тимур Бекмабетов („Нощна стража”, „Неуловим”, „Ейбрахам Линкълн: Ловецът на вампири”), който е и сценарист, наравно с Олга Карина и Брит Полтън, по книгата „In the Skin of a Jihadist“ на Ана Еръл. В ролите са Валийн Кейн, Шазад Латиф, Кристин Адамс, Морган Уоткинс и др.

Премиерата е на 14 май.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *