Тази сряда, 14 април, по Epic Drama ще бъде българската премиера на един от най-бурно коментираните сериали от изминалата година – „Процесът срещу Кристин Кийлър“ („The Trial of Christine Keeler“), който поглежда отвъд заглавията на таблоидите, за да разкаже човешката история зад политическата и секс интрига в един от най-емблематичните скандали от модерната история на Великобритания: поредицата събития от 1960-те, станали известни като „Аферата „Профумо“.

През 1962 г. Студената война набира нова сила с Кубинската криза, а британското правителство е оплетено в шпионски и секс скандали. Тъкмо когато премиерът Харолд Макмилън се бори да възстанови реда, започват да избуяват слухове, че през  1961 г. Министърът на войната в кабинета му Джон Профумо и руски шпионин са имали една и съща любовница. Уронване на престижа, каквото страната не би могла да понесе.

За младия модел Кристин Кийлър аферата с Джон Профумо вече е минало, а той – с подкрепата на съпругата си, бившата актриса Валери Хобсън, е вероятен кандидат за министър-председателския пост. Тъкмо тогава, обаче, скандалният любовен триъгълник между Кристин и двама мъже от Западните Индии стига до разправа с престрелка, което внезапно хвърля Кристин в светлината на прожекторите.

Улавяйки шанса да продаде историята си и да спечели пари в една доминирана от мъжете страна, Кристин разказва за аферата с Профумо и руснака. Доказателството е тайно любовно писмо от Профумо. Това отприщва поредица от събития, които стигат до опит да се потулят нещата и последващ скандал от национален мащаб, а човекът, който запознава Кристин с Джон Профумо, довереникът й, Стивън Уорд, се превръща в изкупителна жертва.

Ето още малко подробности за „Процесът срещу Кристин Кийлър“ от официалното прессъобщение:

Широкоизвестен случай в нова светлина

Още през 2017 г. BBC обявяват, че работят по продукция, която ще даде нов ъгъл към „Аферата Профумо“. Обръщат се към реномирания сценарист и автор Аманда Коу, която се свързва със заглавия като „Shameless“ и „Room at the Top“. В хода на кариерата си, авторката е натрупала значителен опит в представянето на истории на различни социални прослойки през особен, специфичен поглед.

Да се пресъздаде Лондон от 1960-те е гигантска задача за екипа, твърде трудна и скъпа за изпълнение в столицата, затова те избират да преместят снимачния терен в югозападна Англия, най-вече в Бристол и Бат, където са заснети повечето съдебни сцени.

Нечовешкият натиск върху едно 19-годишно момиче

Това, което интригува Аманда Коу най-много, е възможността да представи как вероятно се е чувствало едно тогава 19-годишно момиче, внезапно озовало се във фокуса на внимание на пресата, правителствато и цялата общественост. Тя се опитва да намери истинския й глас и оригиналните записи на Кристин изключително помагат за това.

Макар че създателите на сериала не успяват да се свържат с Кийлър преди смъртта й през 2017 г., бившият модел знае за продукцията и моли да не бъде показвана като жертва, което те успяват да уважат. Безгрижието е част от характера на това момиче.

Същевеременно създателите на сериала внимават също и да не представят Профумо като хлъзгав политик, опиянен от власт, а по-скоро като мъж, който не се интересува от последиците, който просто се опитва да живее за мига.

Да вдъхнеш живот на една стара снимка

В ролята на Кристин Кийлър е Софи Куксън – актриса, известна с филмите „Kingsman: Тайните служби“, „Ловецът: Ледената война“. Тя е на повече години от Кристин навремето, но изпълнителният продуцент Кейт Тригс казва, че работата й по пресъздаване на главния персонаж е фантастична. Самата Кийлър винаги е изглеждала малко по-възрастна и софистицирана от годините си, което се оказва от голяма помощ.

Продуцентите са впечатлени как момичето от старите снимки се превръща в пълнокръвен човек чрез работата на Куксън. Атрисата успява да улови комплексността на Кийлър – нейната уязвимост, интелигентност, кураж, желанията й, младостта и красотата й.

Продукцията постига достоверност и по други начини, не само с външния вид и поведението на главната героиня. Според Софи Куксън, историята на Кристин Кийлър е релевантна и днес, в светлината на всички съдебни случаи, които изплуват и се оказва, че досега са били гледани само през мъжка призма.

На Кристин Кийлър не й е позволено да има собствен глас навремето, никога не й е дадена истинска възможност действително да разкаже своята страна на историята.

Тя е манипулирана, слагат думи в устата й. Сериалът, обаче, представя нейната перспектива и се фокусира именно върху нейното дело от цялата „Афера Профумо“, докато виждамe ограниченията и пречките, поставяни пред жените. Така най-сетне Кийлър действително получава шанс да разкаже своята истина.

Тази пленителна ТВ продукция показва най-вече една човешка драма; историята на младо момиче, принудено постоянно да търпи унижения, което обаче успява да се изправи отново и отново. Последната реплика на Кристин във филма е „Не искам да ме възприемат като жертва“. Според актрисата Софи Куксън светът е пълен с такива истории и затова „Процесът срещу Кристин Кийлър“ е така актуален и днес.

christine-keeler-8 christine-keeler-2 christine-keeler-4 christine-keeler-6 christine-keeler-5 christine-keeler-1 christine-keeler-3 christine-keeler-7 christine-keeler-poster

Сценарист на „Процесът срещу Кристин Кийлър“ („The Trial of Christine Keeler“) е носителката на BAFTA Аманда Коу („Apple Tree Yard“, „Room At The Top“, „Life In Squares“), а режисьор Андреа Харкин („Come Home“, „Clique“). В ролите са Софи Куксън („Kingsman: Тайните служби“, „Ловецът: Ледената война“) като Кристин Кийлър, Джеймс Нортън („McMafia“, „War and Peace“, „Happy Valley“) като Стивън Уорд, Бен Майлс („The Crown“, „V като Вендета“) като министър Джон Профумо, Емилия Фокс („Silent Witness“, „Dorian Gray“) като Валери Профумо и др.

Процесът срещу Кристин Кийлър“ („The Trial of Christine Keeler“) дебютира на 14 април от  22:00 часа по ТВ канал Epic Drama в Централна и източна Европа, а новите епизоди ще се излъчва всяка следваща сряда.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. „Улавяйки шанса да продаде историята си и да спечели пари в една доминирана от мъжете, Кристин разказва за аферата с Профумо и руснака. “

    „как вероятно се е чувствало едно тогава 19-годишно момиче, внезапно озовало се във фокуса на внимание на пресата, правителствато и цялата общественост. “

    Лицемерно, откъдето и да го погледнеш, но явно си има някаква аудитория..

  2. Кино версията на скандала от 1989 г. имаше ебаси каста… a Джоан Уоли-Килмър е hot as hell.