Преди точно два дни видяхме първите снимки от камерната фантастична драма „Stowaway“ на режисьора Джо Пена („Arctic“), която ни заинтригува дори и отвъд това, че комбинира няколко от най-любимите ни типа филми в едно, предлагайки ни любопитен казус дали (и ако да, при какви условия) е оправдано жертването на един човешки живот в името на спасяването на три.

Припомняме, че в „Stowaway“, по време на полет до Марс, изненадващата поява на пътник „без билет“ (Шамир Андерсън) причинява сериозни сътресения сред тричленния екипаж на кораба и поставя под въпрос успешното изпълнение на двугодишната им мисия. Изправени пред перспективата от фатален край, тъй като животоподдържащата система не би могла да се справи с допълнителния човек на борда, медицинският изследовател (Ана Кендрик) се оказва единственият човек, който се противопоставя на клиничната логика на нейния командир (Тони Колет) и корабния биолог (Даниъл Дей Ким)…

Сега Netflix представиха първи трейлър на „Stowaway“, който, поне за нас, допълнително усложнява моралните измерения на казуса, разкривайки информация, че пътникът без билет се озовава на борда не по своя воля, а неспособността на системата да подържа живота и на четиримата е резултат от повреда. Вижте.

Това вече е ситуация, в която лично ние бихме рискували живота си (в разумни граници, разбира се) в опит да спасим всички. Защото, ако става дума за обикновен гратисчия, който е действал напълно съзнателно, ще имаме доста по-малко скрупули да го жертваме в името на нашия живот и успешното изпълнение на мисията. Струва ни се обаче, че решението на проблема ще изисква повече физически усилия, отколкото интелектуални, а не обратното, както смятахме в началото.

Трябва да отбележим и още две неща. Първо, телосложението на Ана Кендрик принципно е окей за подобен род мисии, в които не е хубаво да си много голям, но лично за нас тя е толкова правдоподобна като астронавт (бил той и доктор), колкото беше Денис Ричардс като ядрен физик – просто не ѝ вярваме по никакъв начин. И второ, надяваме се, че това в края на трейлъра не е и краят на филма и да виждаме кои герои със сигурност достигат до Марс.

Като цяло продължаваме да имаме сериозен интерес към „Stowaway“ (все пак попада в категорията на три от любимите ни типа филми), но на база видяното в рекламата не очакваме крайният резултат да бъде наистина добър или пък да успее да ни напълни душата при все някакви недостатъци.

stowaway_xlg

Режисьор на „Stowaway“ е Джо Пена („Arctic“), който е и сценарист заедно с Райън Морисън („Turning Point“, „Arctic“). В ролите са Тони Колет, Ана Кендрик, Даниъл Дей Ким и Шамир Андерсън.

Премиерата е на 22 април по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *