Не се случва често да пишем за един от най-любимите ни типове продукции, смесващи „камерен трилър“ и „фантастика“, но в последно време имахме щастието това да ни се случи няколко пъти, покрай рекламите на „Oxygen“ и „Meander“. Сега имаме нов повод за радост, тъй като предстои да видим филм, който отново попада в същите категории, (само дето е повече драма, отколкото трилър), като добавя и още един тип истории, каквито обожаваме – борба за оцеляване в трудни условия.

Става дума за „Stowaway“ – втория режисьорски проект на Джо Пена, който остава на тема „оцеляване“ и „камерен състав“ (явно е фен като нас), след като преди няколко години ни „разходи“ из арктическата пустош с чудесния си дебют „Arctic“ с Мадс Микелсен. Освен режисьор на филма Пена също така е и сценарист, наравно с Райън Морисън, с когото си партнира и в „Arctic“, като този път двамата ни отвеждат в космоса.

В „Stowaway“, по време на полет до Марс, изненадващата поява на пътник „без билет“ (Шамир Андерсън) причинява сериозни сътресения сред тричленния екипаж на кораба и поставя под въпрос успешното изпълнение на двугодишната им мисия. Изправени пред перспективата от фатален край, тъй като животоподдържащата система не би могла да се справи с допълнителния човек на борда, медицинският изследовател (Ана Кендрик) се оказва единственият човек, който се противопоставя на клиничната логика на нейния командир (Тони Колет) и корабния биолог (Даниъл Дей Ким)…

За нас чистата логика означава, че капитанът и биологът искат да се „отърват“ от „гратисчията“, за да могат да оцелеят и честно казано, напълно подкрепяме подобно решение. Разбира се, не сме животни и разбираме моралните импликации и се радваме, че ще има герой, който да ги отстоява, но се надяваме решението на проблема да е рационално, разкриващо потенциална на човек да оцелява, благодарение на интелекта си, а не в крайна сметка някой да плати с живота си, в името на криворазбран хуманизъм.

Вижте първите снимки от филма, представени от EW:

STOWAWAY STOWAWAY STOWAWAY STOWAWAY STOWAWAY

Надежда, че в „Stowaway“ става въпрос точно за „рационално решение“ (в стил „Марсианецът“ или „Аполо 13“) ни дават думите на Ана Кендрик, която коментира налагащите се паралели между хванатия в капана на ограничено пространство екипаж и създадената от пандемията ситуация на изолация (ние виждаме паралели с имиграцията, но да не влизаме в тази тема):

Това, което изглежда наистина релевантно, е не толкова моментът с изолацията, колкото с частта на мозъка, свързана с решаването на проблеми, с която всички ние енергично влизахме във връзка през първите няколко месеца на пандемията. Това постоянно решаване на проблеми „окей, как да оправим това“ и как точно когато изглежда, че сме на прав път, се появява някой много очевиден, фундаментален проблем.

В очакване сме на първия трейлър, който ще ни даде по-добра представа какво можем да очакваме от „Stowaway“, но на този етап имаме сериозен интерес към филма.

Още веднъж, режисьор е Джо Пена („Arctic“), който е и сценарист заедно с Райън Морисън („Turning Point“, „Arctic“). В ролите са Тони Колет, Ана Кендрик, Даниъл Дей Ким и Шамир Андерсън.

Премиерата е на 22 април по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Разбира се не сме животни и разбираме моралните импликации и се радваме, че ще има герой, който да ги отстоява, но се надяваме решението на проблема да е рационално, разкриващо потенциална на човек да оцелява, благодарение на интелекта си, а не в крайна сметка никой да плати с живота си, в името на криворазбран хуманизъм.

    Напротив, аз ако съм режисьор ще направя точно това, за да покажа чрез филма си падението(упадъка) на човека (и човешката цивилизация като цяло), неговата морална ценност, за това до какъв примитивизъм може да падне и притежава и докъде би стигнал, и колко надолу би паднал в морала и етиката си като човешко същество, и колко са глупави всъщност хората…

  2. Ана Кендрик ще бъде прогрвсивно „почернена“ за радост и възторг на Милбо.