Знаем, че списъка с режисьори, за които казваме, че са ни любими, изглежда нескончаем, но какво да направим – обичаме много хора, които ни предоставят страхотно кино. И един от тях без всякакво съмнение е Йоргос Лантимос. Още от първия път, в който гледахме „Dogtooth“, знаехме, че това е човек, чиято работа ще искаме да гледаме отново и отново, а за наше щастие, той става все по-популярен и има възможност да работи по все по-високопрофилни проекти, (засега поне) без да губи уникалния си поглед и естетика.

Затова много се радваме, когато чуваме за новия му проект, който на всичкото отгоре звучи страхотно – едновременно с много интересна история и чудесен актьорски екип. Филмът ще се казва „Poor Things“ и е адаптация на едноименния роман на Алистър Грей, който разказва постмодерна сатирична вариация на историята за доктор Франкенщайн и неговото чудовище. Тук обаче става дума за гениален, но ексцентричен учен, който „съживява“ млада жена.

Вече се знае, че ролята на младото творение ще бъде поета от Ема Стоун, която така или иначе харесваме, а освен това знаем, че двамата с Лантимос работят страхотно заедно, както се видя в многократно награждаваната й роля във „Фаворитката“. Друг наш любимец – Уилям Дефо, също води преговори за участие във филма, като засега Searchlight отказват да потвърдят, че става дума за ролята на учения, но хайде стига. Не е ли най-лесното нещо на света да си представим Дефо как маниакално се кикоти над лабораторно оборудване и вика „It’s alive!“

Само толкова ни трябва за да сме моментално запленени от идеята за „Poor Things“. А от синопсиса на книгата разбираме, че това е перфектен проект именно за Лантимос – съчетава жанрови елементи със сериозна сатира на обществото, както историческото, в което разказът е поставен, така и съвременно. Прочетете синопсиса сега:

Едно от най-брилянтните творения на Алистър Грей, „Poor Things“ е постмодерно преразглеждане на „Франкенщайн“, което заменя традиционното чудовище с Бела Бакстър – младо и красиво същество, върнато обратно към живота с мозъка на дете. Научната амбиция на Годуин Бакстър да създаде перфектната партньорка се реализира, когато той намира тялото на удавената Бела, но мечтата му е заплашена от ревността на д-р Арчибалд Маккандлес. Смехотворната история за любов и скандал, която се разкрива, би било „цялата история“ в ръцете на по-слаб автор (и тя е, тъй като разказът е написан от името на Арчибалд). След това обаче Бела (или Виктория Маккандлес) също получава думата. „Poor Things” отправя сатиричен поглед към класическия викториански роман и се превръща в политическа алегория и предизвикателен дуел между желанията на мъжете и независимостта на жените.

Без да се замисляме нареждаме „Poor Things” на самия връх на списъка ни с очаквани проекти. Особено като се добави и фактът, че Йоргос Лантимос отново ще си партнира със сценариста Тони Макнамара, с когото работиха по „Фаворитката“ (както и по планирания „The Hawkline Monster”, чиято съдба за момента е неизвестна).

Стартова дата за проекта не е обявена, но обещаваме, че ще следим внимателно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *