След като преди няколко дни чуждестранната преса в Холивуд обяви номинациите си за наградите „Златните глобуси“, беше редно да чуем нещо и от страна на Академията – обикновено по това време те започват да обявяват кратките списъци с филми, които ще се борят за номинации за „Оскар“ в няколко категории. И за да ни напомнят, че периодът е един такъв, крив, и нищо не е както обикновено, от Академията са решили да не бавят нещата i вчера обявиха кандидатите в цели девет категории накуп.

Ние обаче пък се опъваме и ще разгледаме някои от тях поотделно, като ще започнем с любимите ни най-добри „Визуални ефекти“ и „Грим и прически“. Този път няма 20 заглавия, които впоследствие да се редуцират, а директно получаваме финалните 10. А те са:

ВИЗУАЛНИ ЕФЕКТИ

„Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn”
„Bloodshot”
„Love and Monsters”
„Mank”
„The Midnight Sky”
„Mulan”
„The One and Only Ivan”
„Soul”
„Tenet”
„Welcome to Chechnya”

ГРИМ И ПРИЧЕСКИ

„Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn”
„Emma”
„The Glorias”
„Hillbilly Elegy”
„Jingle Jangle: A Christmas Journey”
„The Little Things”
„Ma Rainey’s Black Bottom”
„Mank”
„One Night in Miami…”
„Pinocchio”

Това може би е най-скучната година за специални ефекти и грим откакто се помним, но това е положението. Ще стискаме палци на „Mank“ и в двете категории, защото сме големи фенове на филма, а ако трябва да заложим кои ще са останалите заглавия, които ще се сдобият с номинация, за ефекти ще го направим на база сантимент (а не кой заслужава обективно, защото, честно казано, ни е трудно да преценим) и ще посочим „Love and Monsters”, „The Midnight Sky“, „Soul” и „Tenet”. За „грим“ ще оставим прогнозите във ваши ръце.

На 6 март всички членове на клоновете „Визуални ефекти“ и „Грим и прически“ на Академията ще гледат 10 минутни клипчета от филмите по-горе и впоследствие ще гласуват за петте, които ще получат номинация. А пълният списък с номинирани ще стане ясен на 15 март 2021 г.

Церемонията по връчването на 93-те награди „Оскар“ ще се проведе на 25 април. Все още не е ясно каква форма ще има тя.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. The Little Things за грим и прически?????? Заради кое – гривата на Лето? Заради „прическата“ на Дензел? Или за зализаната коса на Малек? 😀

  2. От тези 10 филма за ефекти тези за сигурни:
    „Mank”
    „The Midnight Sky”
    „Tenet”

    За останалите 2 месета не се знае нищо…