„Dear Comrades!” – Russia
„Dear Comrades!” – Russia

След най-добрите „Специални визуални ефекти“ и „Грим и прически“, следващата категория от предварителните списъци на Академията с филми, борещи се за номинация за „Оскар“ 2021, на която обръщаме внимание, е „Международен филм“.

Филми от общо 93 държави са покрили първоначалните изисквания за право да получат номинация, като на този етап те са сведени до 15. Вижте кои са те, а въпреки че няма нужда да го правим, отбелязваме, че България я няма в списъка.

Quo Vadis, Aida?” – Bosnia and Herzegovina
The Mole Agent” – Chile
Charlatan” – Czech Republic
Another Round” – Denmark,
Two of Us” – France
La Llorona” – Guatemala
Better Days” – Hong Kong
Sun Children” – Iran
Night of the Kings” – Ivory Coast
I’m No Longer Here” – Mexico
Hope” – Norway
Collective” – Romania
Dear Comrades!” – Russia
A Sun” – Taiwan
The Man Who Sold His Skin” – Tunisia

Тази година сме много назад със заглавията в тази категория. Гледали сме единствено страхотния „Another Round”, който ще бъде показан и на предстоящия София Филм Фест. Филмът на Томас Винтерберг, който присъства в личния ни Топ за 2020, беше отличен с четири награди на Европейската филмова академия (най-добър филм, сценарий, режисура и най-добър актьор – Мадс Микелсен) и със сигурност е фаворит не само за номинация, но и за спечелването на „Оскар“.

Едно от заглавията в списъка, до които имаме достъп, но все още не сме гледали, е румънският „Колектив“ на Александър Нанау, който е достъпен в платформата HBO GO. Филмът е в краткия списък и за „Най-добър документален филм“, така че очевидно има качества.

Абсолютно всички членове на академията могат да гласуват в предварителните кръгове за „Международен филм“, стига да покриват известни минимални изисквания, а за да дадат вота си за финалните номинации е необходимо да са изгледали и 15-те филма.

Пълният списък с номинирани ще стане ясен на 15 март, а церемонията по връчването на 93-те награди „Оскар“ ще се проведе на 25 април 2021 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

 1. В тази изпразнена от контекст и смисъл ‘новина’ (защото става дума за списък направен от други ‘на другия кай на света’ – за филми за които ние не знаем почти нищо) все пак се крие безценен поглед дълбоко в душата ни.

  Какво имам предвид ?

  Имам предвид следния сърдечно неподправен цитат – „Едно от заглавията да които имаме достъп, но все още не сме гледали е румънския Кoлектив. Филмът е в краткия списък и за „Най-добър документален филм“, така че очевидно има качества.’

  Като гледал вече филма мога да ти обадя, драга Операция Кино, че това е най-добрият филм за България в последните 30 години, за който ние целокупно нямаме никаква заслуга.

  Разни хора на другия край на света са направили платформа където дори и в условия на пандемия можеш да гледаш забележителен филм произведен от съседите ни в който се разказва за теб …

  Защо бе, Операция Кино, не си станеш от задника да гледаш как се прави филм за живота, който водиш всеки ден ?

 2. Както обикновено, вместо да споделиш културно мнение и препоръка за филма, ти ръсиш тъпотии, а после първи скачаш да обясняваш как и какво коментират хората тук. На всичкото отгоре, съдейки по коментар ти в първата новина за филма, от „Операция кино“ си научил за него. Крайно време е „да се погледнеш в огледалото“, Милбо! Гледката няма да е приятна, гарантирам ти!

 3. Споделил съм препоръка, казвам, че това е най-добрият филм за България от еди колко си години…

  Колко месеца минаха от тази първа новина ? Осем месеца, ако ги броя правилнмо ?

  Некъф си никъф зрител е гледал филма, а ‘най-добрият сайт за кино в страната’ (смътно си спомням думите на Елфа) – за незам кой път пише ей така между другото – ‘тази година сме много назад със заглавията в тази категория’.

  Това е като да отидеш в хлебарница на която на вратата пише „Не продаваме хляб’, или в бръснарница където те посрещат с усмивка ‘Тук не подстригваме.’ Или като ‘журналист’, който пише глупости само за неща/хора/страни/идеи, които никога не е посещавал или помирисвал, камо ли да ги познава (сещаш ли се за кой ми е думата) ?

  Или като ‘най-добрият сайт за кино’, който казва – ‘абе ние не сме гледали 96% от заглавията в тази категория, и по-специално 8 месеца не сколасахме да гледаме и този за България…’

 4. Не знам защо въобще си отворих устата. 🙁 🙁
  Ебаси потреса, братче!

  1. Милбо както обикновено пак се изсрал. Просто не му обръщаш внимание и не го четеш.
   Просто убий глупака с мълчание….

 5. Някои от (на)писалите ревюта за документалния филм за България (предполага се след като са го гледали):

  Rolling Stone
  Time Magazine
  Indie Wire
  Sight and Sound
  Movie Nation
  Film School Rejects
  The New York Times
  RogerEbert.com
  Variety
  Cinemalogue
  Time Out
  Original Cin
  The Film Stage
  CineVue
  The Daily Telegraph
  Film Inquiry
  Celluloid Dreams
  Observer
  Filmmaker Magazine
  Film Week
  Screen Daily
  The Daily Beast
  Movie Chambers
  Hollywood Reporter
  Financial Times
  Washington Post
  LA Times
  The Playlist
  FILMink
  Associated Press
  Chicago Reader
  Tribune News Service
  Sunday Times
  Boston Herald
  Artforum
  San Francisco Examiner
  Austin Chronicle
  The Guardian
  Cinema Scope
  AV Club
  New Statesman
  The Nation
  Berliner Zeitung
  eFilmCritic
  Sueddeutsche Zeitung
  SLANT Magazine
  NOW Toronto
  Arkansas Democrat-Gazette
  The Pitch
  Scotsman
  Niagara Gazete