Може Тобиас Линдхолм да е познат на широката публика най-вече като превъзходен сценарист, чест партньор на небезизвестния Томас Винтерберг, с когото създават страхотните „Субмарино“ и „Комуната“, шедьовъра „Ловът“, както и очаквания „Another Round“ (все още не е ясно каква ще е съдбата на филма на родна територия), но истината е, че той се справя не по-зле и като режисьор – негови са повече от отличните „R“, „Похищението” и номинираният за „Осакр“ за най-добър чуждоезичен филм „Война”.

Линдхолм също така се изявява успешно и на малкия екран. Той е сценарист на успешния политически-драма сериал „Borgen“, режисьор на два от епизодите на любимия на „Mindhunter“ и създател на фокуса на настоящата ни новина – вдъхновената от действителни събития криминална драма „The Investigation“.

Сериалът разказва за разследването на бруталното убийство на шведската журналистка Ким Вал, която изчезва безследно, след като се качва на частна подводница. Случаят от 2017 г. е един от най-известните и тежки в датската история и получава сериозен световен отзвук, след като части от тялото на Вал са открити на различни локации, а собственикът (и изобретател) на подводницата Петер Мадсен е обвинен и осъден за убийството.

Тобиас Линдхолм е сценарист и режисьор на всички шест епизода на „The Investigation“, а в главните роли влизат старите му познайници Сорен Малинг („Похищението”) като директорa на отдел „Убийства“ на Копенхагенската полиция Йенс Мьолер и Пилоу Асбек („R“,„Похищението”, „Война“) като прокурора Якоб Бук-Йепшен. Вижте трейлъра.

Първо, историята е ужасно интригуваща, и второ, видяното в трейлъра изглежда прекрасно и бихме хвърлили око на „The Investigation“, дори и да не беше замесен Тобиас Линдхолм. Неговото участие обаче циментира сериала в нашия списък със задължителни. Трябва да отбележим, че „The Investigation“ вече дебютира в Дания и още няколко държави, но до нас не е достигал по официален начин – надяваме се това да се случи след един-два месеца, тъй като сериалът беше закупен от HBO Max и очакваме да го видим и в нашия си GO.

Не сме чели никакви отзиви, но дебютът на „The Investigation“ по датския държавен канал TV 2 в края на септември надвишава средната праймтайм аудитория на телевизията с 43% , което прави сериала най-големия хит сред криминалните драми на 2020 г., а това си е допълнителен атестат за качество. Нямаме търпение да го гледаме.

the-investigation-poster-20210106

Режисьор и сценарист на „The Investigation“ е Тобиас Линдхолм (Субмарино“, „Комуната“, „Ловът“, „R“, „Похищението” „Война”), а в ролите освен Сорен Малинг и Пилоу Асбек са Пернила Аугуст, Ролф Ласгард, Лаура Кристенсен, Дулфи Ал-Джабури, Ханс Хенрих Клеменсен, Хенрих Бирк и др.

Щатската премиера на сериала е по HBO Max на 1 февруари.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *