Отдавна сме казали, че има проекти, за които не ни трябва да знаем нищо, преди да се навием да ги гледаме, като обикновено става дума за филми и сериали на любими творци, било то режисьори, сценаристи или актьори. Достатъчно пъти сме се „попарвали“ неприятно дали от неподходяща реклама, или просто от това, че разбираме прекалено много от трейлърите, защото студията не знаят кога по-малкото е повече.

За щастие със следващия проект на Бари ДженкинсПодземната железница“ („The Underground Railroad“), който очакваме с нетърпение, не изглежда да има такава опасност. След като преди няколко месеца бяха пуснати първи снимки и много обран тийзър, сега получаваме още една кратка реклама, която отново изцяло залага на атмосферата, музиката и прелестния визуален стил, който Дженкинс е създал заедно с оператора Джеймс Лакстън, с когото Дженкинс засне и предишните си два филма.

Вижте тийзъра сега:

https://vimeo.com/503525815

Кадрите са наистина приказно красиви, а саундтракът на Никълъс Брител само спомага за магическата атмосфера. В известна степен сме учудени, че екипът залага именно на такава реклама, имайки предвид, че 10-епизодният сериал ще разказва история за Кора – млада жена, която разбира за „подземната железница“, която може да я измъкне от робовладелците в Джорджия. Да, „Подземната железница“ няма да бъде исторически, а ще адаптира едноименния роман на Колсън Уайтхед, който използва реална железница с кондуктори и ЖП линия, за да разкаже историята за истинските нелегални системи, които са съществували в американския юг по това време, за да измъкват хора от робство. Въпреки това щеше да е много лесно да се рекламират като някакъв нов „12 години робство“, а вместо това те залагат на тази почти приказна атмосфера, която успява да привлече вниманието и към красотата, която ще можем да видим измежду случващите се несправедливости.

Бари Дженкинс наскоро каза, че „Подземната железница“ няма да бъде исторически реалистичен, дори според него той „не е разказ за роби“, а ще залага на драматизирана история, фокусираща се повече върху изследване на главната героиня като човек. Ето го част от изказването му:

Това не е сериал за робство. Сериалът е за героинята Кора. Мисля, че когато говорим за робство, по някакъв начин почти дехуманизираме хората, които са били поробени против волята си. Почти ги ограбваме от личността им. Предполагаме, че условията на поробване е било целостта на тяхното съществуване и целостта на тяхната човечност. Някои от тях са садили зеленчуци и са отглеждали градини за собственото си изхранване. Някои от тях са били ковачи, които са произвеждали продукти със собствените си ръце. Тези неща нямат общо с условията на поробване. Те са имали призванията си по същия начин, по който вие и аз ги имаме.

Имайки предвид колко майсторски снима Бари Дженкинс и до какво емоционално състояние може да ни докара с героите си и завладяващия си визуален стил, със сигурност сме много любопитни да видим „Подземната железница“ („The Underground Railroad“).

В главните роли ще видим Тусо Мбеду, Джоъл Еджертън, Уилям Джаксън Харпър, Чейс Дилън, Амбър Грей, Уил Полтър, Деймън Хериман и др. Засега официална премиерна дата няма, но се очаква да тръгне в платформата на Amazon Prime сравнително скоро тази година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *