Смяната на режисьори, особено в големи продукции, които все още са в начален етап на работа, по принцип е нещо напълно нормално, какво остава пък в днешно време, когато всякакви планове отиват в кофата минути, след като са обявени. В този ред на мисли, не сме изненадани от новината, че Бен Уийтли се е разделил с подготвяното продължение на „Tomb Raider: Първа мисия“ с Алисия Викандер.

Не сме сигурни дали точно „конфликт в графиците“ е причината за оттеглянето на Уийтли (или класиката „творчески различия“), но сме склонни да заложим на този вариант, тъй като изглеждаше, че Уийтли е „взел под мишница“ повече проекти, отколкото може да носи, и ни се струва логично да се откаже от някой. И „Tomb Raider 2“ и „Meg 2“ са приоритетни заглавия (от гледна точка на успеха на първите филми) и предполагаме, че от Warner и MGM не искат да бавят нито един от тях, а да ги движат едновременно.

Кой обаче ще замени Уийтли на режисьорския стол на „Tomb Raider 2“? Според Deadline това е Миша Грийн, която придоби мейнстрийм популярност като шоурънър на „Lovecraft Country“, но е позната и като създател на успешния сериал „Underground“ и сценарист на епизоди на „Синове на анархията“, „Герои“ и „Спартак“. Освен режисьорската длъжност, която ще бъде дебютна за нея в „голямото кино“, Грийн ще напише и нова версия на сценария, като не е ясно дали ще ползва нещо от предишния вариант на дългогодишния партньор на Уийтли Ейми Джъмп („Free Fire“), или ще започне от нула.

Самата Миша Грийн потвърди ангажирането си с „Tomb Raider 2“ в туитър:

Принципно останахме доста разочаровани от „Tomb Raider: Първа мисия“ и Алисия Викандер (филмите с Анджелина Джоли, колкото и да са глупави, ни допаднаха повече) и интересът ни към „Tomb Raider 2“ е отрицателно число, но ако във филма има зомбита и динозаври, пишете ни на линия.

Едно време щеше да ни е яд за оттеглянето на Бен Уийтли, но вече не е така – от много отдавна не сме гледали негов филм, който да си заслужава, и не мислим, че точно с „Tomb Raider 2“ щеше да направи нещо запомнящо се. В този ред на мисли, изборът на Миша Грийн като режисьор ни се струва „as good as any“ – не мислим, че от студиото могат да наемат някой настина добър (тук се търсят занаятчии), който да успее да ни ентусиазира истински.

Първоначалната премиерна дата за „Tomb Raider 2“ беше 19 март 2021 година, но това очевидно няма как да стане, така че гледаме най-рано към началото на 2022. Междувременно може да придобием още малко представа за таланта на Миша Грийн (поне като сценарист и продуцент) с предстоящите „The Mother“ и „Cleopatra Jones“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Едва ли ще направи добър филм, иначе съм фен на последните игри

  2. Колкото и да не съм фен на Уийтли, май все пак беше по-малко лошият избор за режисьор 😀