Може би един от най-обсъжданите филми тази пролет не беше някакъв нов и вълнуващ супергеройски блокбъстър, а почти 10-годишният „Заразяване” („Contagion“) – когато пандемията започна, хората изведнъж започнаха да се присещат за страховития филм на Стивън Содърбърг, да го гледат отново и да обсъждат доколко ли е достоверен.

В реалността изглежда (поне засега), че човечеството се измъкна по-леко от героите на Содърбърг и е разбираемо защо хората погледнаха отново към този филм и го преоткриха, макар и толкова години по-късно. Някои се паникьосваха, други черпеха вдъхновение от това, че не сме в толкова лошо състояние, а Джъд Лоу разказваше в разни интервюта, че именно заради този опит не се е изненадал от случващото се – експертите, които са съветвали актьорите и режисьора по време на снимките, са ги предупредили, че такова събитие е практически неизбежно.

Когато изведнъж, отново се разбуди подобен интерес около филм, чийто режисьор не просто е активен, а впечатляващо продуктивен (в последните години изкарва по два проекта на година), естествено, че ще започне да се говори за евентуално продължение, може би вдъхновено от реалните събития. Наскоро в подкаста „Happy. Sad. Confused“ водещият Джош Хороуиц успява да зададе именно този въпрос на Содърбърг и получава доста интересен и сравнително уклончив отговор – да, но и не.

Ето точно какво казва Стивън Содърбърг, попитан дали обмисля продължение:

Не в буквалния смисъл. Развивам един проект, по който работя със Скот Бърнс, който е по-скоро философско продължение на „Заразяване”, но в различен контекст. На двете ще се гледа като двойка, но с много различни прически. Със Скот си говорихме за това какъв би бил следващия вариант на история типЗаразяване”. Работим по това, вероятно трябва да се забързаме малко.

Скот Бърнс е дългогодишният колаборатор на Содърбърг, сценарист на „Заразяване”, както и на други от филмите му – „The Informant”, „Side Effects”, „The Laundromat”. Като цяло по-скоро клоним към това да харесваме колаборациите им, въпреки че не са ни особено любими, но със сигурност е правилното решение това „философско“ продължение да бъде написано от сценариста на оригиналния филм.

Добавяме към това и продължаващата амбиция на Стивън Содърбърг да разбива рамките на това как се прави кино и сме сигурни, че ни очаква интересна колаборация, която по всяка вероятност няма да е точно това, което си представяме.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *