Колкото по-голям ставаш, толкова по-сериозно нараства и апетитът ти! И това твърдение е вярно както буквално, така и в преносен смисъл. Имаме и красноречив пример от преди няколко дни – Netflix. С гигантското трансформиране на индустриите за забавление в пандемичната реалност на 2020, на участниците във „войните на стрийминг-гигантите“ естествено започват да им трябват все по-сериозни „амуниции“ – и ето как Netflix стигат до ексклузивен договор, сключен за период от четири години с… Дейвид Финчър.

Ето какво споделя един от любимите ни съвременни автори в интервю за френското списание „Premiere“:

Подписах тази сделка с Netflix защото ми се иска да работя така, както е рисувал Пикасо – искам да изпробвам различни неща, да счупя формите, да сменя начина, по който действам… Много неща зависят от начина, по който ще бъде приет „Mank“ (най-новата му черно-бяла истинска холивудска история, създадена за Netflix) от публиката – може да ми се наложи да отида при ръководството и да им се умилквам с въпроса какво мога да направя, за да възвърна доверието им в мен… Но пък ако филмът се приеме добре, мога да си позволя да се държа като арогантен задник и да поставя изисквания да снимам всичките си следващи филми в черно-бяло. (смее се) Истината е, че договорът ми е свързан със създаване на съдържание, а целта е да бъдат привлечени колкото се може повече зрители, от моята малка сфера на влияние… Харесва ми идеята да имам „собствен принос“ към изкуството на киното като цяло. И признавам, че се чувствам странно след 40 години в тази професия да имам само десет лично мои филми зад гърба си. Да – признавам, че обективно погледнато, това си е доста ужасяващо наблюдение…“

Дейвид Финчър вече има сериозни отношения със стрийминг-компанията – режисирал е първите епизоди на „House of Cards“, работи по развиването анимационната антология „Love, Death & Robots“ с Тим Милър, създава „Mindhunter“. Много, ама наистина много ще ни е интересно какво ще успее да сътвори Финчър в рамките на предстоящите четири години, като е добре известна липсата на контрол и ограничения върху творческия процес, която се налага като запазена марка на Netflix през годините. Да не забравяме, компанията успя да си „прикотка“ Райън Мърфи, Шонда Раймс, творческия дует, отговорен за „Игра на тронове“, а също и легендарният Мартин Скорсезе действа с удоволствие (и без ограничения) под крилото на Netflix – помним „The Irishman“. Така де, чакаме Финчър!

Както споменахме вече, най-новият му филм в черно-бяло „Mank“, посветен на задкулисната драма в Холивуд, разразила се по време на правенето на „Гражданинът Кейн“ и спора между Орсън Уелс и Хърман Манкевич – Манк по повод сюжета на филма, ще се появи в Netflix съвсем скоро – премиерната дата е 4 декември 2020. Нямаме търпение да видим отново любимите ни Гари Олдман и Дейвид Финчър в действие!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 Comments

  1. Финчър е велик, но много мързелив пич… До сега с това, което може, да ни е отвял с какви ли не филми. От това губим всички. Мързелив в киното не харесвам! Това лайно е един от тях.

    1. Първо казваш, че е велик, а две секунди по-късно го наричаш лайно?! WTF?

    2. Това което Satyr иска да каже е че Финчър е велико лайно. Кое точно не ти е ясно?

  2. @X-Force, явно при теб всичко е черно или бяло… Финчър направи само на 28 г един от най-мрачните Пришълци и никой не го оцени тогава и от тогава прави какви ли не простотии, които само 50% стават за нещо. Но със „Седем“ се изравни с уникалния на Деми “ Мълчанието на агнетата“ и никой след това не успя да ги мине в този жанр. След това една камара простотии сътвори и още като че ли не може да си повярва, че е велик.

    1. Глупако, а като е толкова велик, защо няма нито един Оскар? Великите му за мен са: Пришълците 3, Седем, Боен клуб, Играта и до там. Това Паник стая, Бътан, Зодиак,Социална мрежа, и останалите са ми под 6 рейтинг. Скучни, дълги и отегчителни. На Зодиак направо заспах. ,Сега ще ме плюят разбирачите, че им пипам „филмовото светило“ ама не е велик, а мързелив и изпразнен от идеи. Само вижте сюжета на новия му филм, а можеше да направи Дюн, а не оня… Можеше да снима нов Пришълец и щеше да го направи. Но го мързи, играе на сигурно с пошли теми. Пък и черно бели, уау много оригинални идеи,😱
      Финчърката отдавна е изхабен за мен.

    2. Не мога да се сдържа, но когато някой нарича друг „глупак“ заради пристрастията си, а след това вади най-малоумния довод с миризливите оскари, като доказателство за липса на величие, в подкрепа на думите си – предизвиква истинско съжаление. 😉

    3. спрях да чета на „… ПришълЦИТЕ 3“.

    4. Аз се отказах още на първото “мързелив” 😃

    5. Хахаха, ама той сам си се издънва бе лаици в статията, ама кой да чете!?
      „И признавам, че се чувствам странно след 40 години в тази професия да имам само десет лично мои филми зад гърба си. Да – признавам, че обективно погледнато, това си е доста ужасяващо наблюдение…“
      Бяхте кретените както винаги тук….!

    6. „Финчър няма слаб филм“

      „The Girl with the dragon tattoo“ е слаб филм. Сам по себе си. А в сравнение с оригинала е просто ужасен.

    7. И не само този, Panic Room е трагедия, Зодиак също, слаб, протяжен и банален, Социална мрежа бе абсолютно ненужен, а да не говорим колко бе неправдоподобен и плют, че не отговаря на истината и то от самия Зукърбърг, Gone girl е засукан трилър и това, нищо кой знае какво…Бътън е пълен абсурд и Пит не успя да го спаси.
      Пак казвам: Седем и Пришълеца3 са му най-добрите.
      Надценен режисьор е Финчър, но и той се няма за кой знае какъв, което си му личи от комплексите му.