Въпреки че концентрирано се опитваме да се ограничаваме само до четене на кино новини, нямаше как да не забележим, че в последните дни много се заговори за фармацевтичната компания Phizer, които до преди няколко дни бяха вай-вече известни с един единствен продукт – Виагра. Виаграта е толкова добре познато ни име, толкова милиони шеги сме чували за нея, че се учудихме много, когато разбрахме, че тя е излязла на пазара едва преди 22 години.

А какво ли тогава още не знаем за „малкото синьо хапче“? Няма да повярвате, но това е въпрос, на който не друг, а големият Спайк Лий решава да ни отговори. И то не просто с филм за историята на медикамента, а с истински, пълнометражен кино мюзикъл. Самата идея да се прави мюзикъл за Виагра няма как да отречем, че ни кара да се подхилкваме инфантилно под носове. От друга страна обаче, ако впрегнем всичките си сили и оставим тъпите шеги настрана, може би наистина има интересна история, която да се разкаже около откриването, патентоването и маркетинга на Виаграта.

Филмът на Спайк Лий ще бъде базиран на статията на Дейвид Кушнър, публикувана през 2018 г. в Esquire,  „All Rise: The Untold Story of the Guys Who Launched Viagra”. Първоначално разработено като обикновено лекарство за сърце, както може да се предположи, Phizer са имали големи проблеми с изкарването на Виагра на пазара, тъй като различни групи са им се противопоставяли, начело (неизненадващо) с Католическата църква, които се обявили срещу неморалното приложение на хапчето. В крайна сметка неочакваната комбина Руни Нелсън, млад маркенингов експерт от ямайски произход и д-р Сал Джорджани, фармацевт от Куийнс, са били шампионите, които успяват да убедят американския народ, че Виаграта е нещо, което трябва да съществува на пазара.

Съгласихме се, историята по всяка вероятност ще си струва разказването. Как от една сравнително интересна история за един от най-разпознаваемите лекарствени медикаменти на света стигаме до мюзикъл под режисурата на Спайк Лий още не ни е съвсем ясно. Въпреки че комбинацията е на пръв поглед странна, се сещаме, че Лий със сигурност знае как да режисира танци – освен музикалните и танцови елементи в „Chi-Raq”, той е режисирал и множество клипове на Майкъл Джексън – със сигурност значи знае как да снима танцова хореграфия. Неоспоримо е и известното чувство за хумор на Лий, което той винаги е размахвал като оръжие в режисьорския си арсенал, обикновено с политически конотации, но никога не е забравял наистина да бъде и забавен.

Спайк Лий е написал сценария на все още неозаглавения филм, заедо с драматурга Куаме Куей-Арма. Оригиналните песни за мюзикъла ще бъдат написани от носителите на награда „Тони“ Стю Стюарт и Хайди Родеуолд. Този екип в крайна сметка ни убеди, че от една идея, която първоначално само ни разсмя, всъщност може би наистина може да се получи интересен кино продукт.

Премиерна дата разбираемо все още няма, но се очаква това да е следващият филм, който Спайк Лий ще режисира. Ще се интересуваме от новини, особено около кастинга и ще ги споделяме, когато излязат.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *