Свикнали сме животът да поднася изненади. И точно когато си помислим, че вече всичко сме видели, се появява новина като тази: британския телевизионен канал Channel 5 имат желание да подготвят психологически трилър в три части, посветен на важен епизод от английската средновековна история – взаимоотношенията между Хенри VIII и втората му съпруга Ан Болейн. В ролята на прочутата майка на Елизабет I, която е екзекутирана през 1536 година, се очаква да влезе тъмнокожата британска актриса Джоди Търнър-Смит.

Вярваме, че всичко е възможно и сме свидетели на какви ли не творчески интерпретации, особено във времена на повсеместно изравняване на възможностите с предоставяне на поле за изява на всички страхотно талантливи хора, независимо от произход, пол, цвят на кожата, вероизповедание и какъвто още си пожелаете признак. Но дори за нашия екип, (част от) членовете на който са сериозни защитници на абсолютната толерантност, си остава невнятно решението за подмяна на историческата реалност. Представете си младите, наивни и (все още) необразовани хора, които решат да видят тази интерпретация на историческите събития от средата на XVI век – в наивните им главици ще остане запечатан образ на една (временна) британска кралица, който в никакъв случай не се припокрива с истината. Освен това да не забравяме и факта, че тя е обезглавена – няма да се учудим, ако в един момент се появят твърдения, че решението за това действие е расистка проява…

Безпросветните хора са способни на всякакви манипулации, а за съжаление все по-голяма част от населението на бедната ни планета разчита на визуалното – за всякакъв вид информация. Все по-малко процент хора, особено в новите млади поколения, посягат към „традиционни“ източници, които включват проверени исторически сведения, документи на времето, а също и четенето им! Направиш ли дори един фалшив образ от една епоха, независимо от медията – ти вече си посегнал на достоверността на времето и на самата физическа тъкан на историческата реалност. А този ход сам по себе си е недомислено, прибързано, псевдо-толерантно решение.

Channel 5 са решили да проследят последните месеци от живота на Ан Болейн, а целта на психологическата драма е да пресъздаде нейните опити за оцеляване и за осигуряване на бъдещето на дъщеря ѝ, като предизвиква сериозен отпор от традиционното патриархално общество на протестантска Англия. И нека не забравяме един от най-важните факти – именно любовта на разюздания Хенри VIII към Ан Болейн променя курса на английската история, защото кралят се развежда с Катерина Арагонска и прекъсва отношенията с католическата църква.

Сценарист на поредицата е Ив Едъруик Търнър. Дано колективният опит да бъде изграден силен и същевременно уязвим женски образ не задълбае до такава степен в съвременните либерално-политически тенденции, че да бъде изкривена историческата истина, а оттам – и представата на младите поколения за едно съдбоносно време на сериозни промени в историята на Англия и стария континент. Не че има голямо значение за потока от снимки и лайкове от последователи в Instagram и/или TikTok…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Преди време се бях избъзикал (или пък може би не 🙂 ?), що тогава пък в няк’во предстоящо филмче посветено на няк’ви явно известни, чернокожи, РЕАЛНО съществуващи рапъри (нито им помня името, нито ми пука 🙂 ) ролите да не бъдат изиграни от бели актьори. Тогава отговора от някой от екипа на „Операционната“ беше, че това са истински, РЕАЛНО съществуващи хора, а не например измислена, шибана Дисни-русалка 🙂 и няма как да бъде подменена историческата достоверност. Та, след тая горната новина някой да каже нещо за подмяна на историческата достоверност? М 😀 ?

  2. The actress, who played in the great German movie ‘Tony Erdmann’ did a female Hamlet on stage recently…
    Did I go to see it ? No.
    Does the actress have a right to do it if she wants to ? Yes.
    Does her female Hamlet make her work in the movie ‘Tony Erdmann’ any less valuable ? Of course, not.
    Was her female Hamlet the end of theatre and the world as we know it ? Err,…nope.

    As a member of the audience I choose what I want to see – but who am I to say what an actress can do ?

    Also, speaking of history at the time of Anne Boleyn female characters could only be played by male actors.
    ‘Women in the Renaissance were often not taken seriously because of their gender while the actors who played female roles also struggled to be taken seriously….’

    http://www2.cedarcrest.edu/academic/eng/lfletcher/troilus/Papers/CAnagnos.htm

    Imagine all female characters today being played by male actors only ! Колко достоверно би било това ?
    Feels kinda strange, right ?
    Things change, cultural attitudes change – its a culture-of-the-age thing …
    Brexit is around the corner :)) Its a colourful world we live in – full of beauty and opportunity – in the same way that we like to have a choice in our lives, filmakers should have a choice too…One can always choose not to watch something. Free will and all the rest of it.

    1. Milbo Аз си избирам да надам яростна ковид пръдня в чест на твоето безчувствено мнение като обонянието ми в момента, което напълно липсва заради короната. Пожелавам си да прочитам винаги толкова тъповати ултралиберални мозъчни диарии когато имам запек.

  3. Irationalism, вместо да пърдиш можеш погледнеш в интернет колко пъти бели актьори са играли небели …
    списъкът е доста дълъг ….

    Joseph Fiennes cast as Michael Jackson in 2016, казва две приказки по темата:

    https://www.youtube.com/watch?v=noF-IG3OjrE