american-dream-20201112

Има хора, които са майстори в своя занаят – притежават изключителни умения, прилагат ги в продължение на години под вещото ръководство на хора, които притежават усет и талант в други области, и резултатът е наистина изумителен. Но в един момент от живота си някой решава да се „преквалифицира“ – и докарва доста „кринджи“ усещане у зрителите, защото това, което им предлага да видят, е доста под (неизбежно) високите очаквания. В случая с „American Dream“ става въпрос за Януш Камински, дългогодишен оператор на Стивън Спилбърг, отговорен за визията на филми като „Списъкът на Шиндлер“ и „Спасяването на редни Райън“, както и на предстоящия дългоочакван римейк на „Уестсайдска история“.

Дебютът на Януш Камински в полето на режисьорите е преди 20 години – „Lost Souls“ с Уинона Райдър и Бен Чаплин, който е доста ниско в разни класации. През 2007 година се пробва с една коледна история на родна, полска територия с много ограничен зрителски интерес. „American Dream“ се явява негов трети режисьорски опит в „голямото“ кино, чиято заявка не е толкова сериозна, колкото бихме очаквали и честно казано, трейлърът му изглежда скучен – точно като за средняшки екшън, предназначен за издаване на видео. Вижте:

По сценария на тази мрачна крими история са работили Дънкан Брантли („Leatherheads) и Марк Уийтън („The Messengers“). Сюжетът проследява двама братя (австралийският актьор Люки Брейси и холандският му колега Михил Хаусман), които загазват жестоко – не могат да си платят заема, даден им от руската мафия за тяхно бизнес начинание. В момента, в който те забавят плащането, по дирите им е пуснато „кучето“ Юри (в ролята отблъскващо подходящо се вписва Ник Стал), което буквално може да им прегризе гърлата, но ще трябва да ги принуди да върнат взетите кинти. И се разчита най-вече на монтажни „врътки“ за нагнетяване на напрежението и на мрачните краски на кадрите в комбинация с неприятните и/или отчаяни физиономии на героите – клише ли казахте? Не, просто ску-ка.

American Dream“ ще се разпространява на DVD, в дигитални платформи и VOD от 12 януари 2021. Интересно ни е за кого би била любопитна тази история…

American-Dream-movie-poster

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Винаги са ми били забавни такива филми, в които някой решил, че е хванал бога за рога и точно в този момент трябва да вземе напред пари или наркотици от мафията, без и да си помисля, какво може да се случи, ако не може да си изплати после дълга.