В един по-добър свят, с по-образовано и внимателно към околната среда човечество, филми като „Gunda“ на руския майстор документалист Виктор Косаковски биха имали шанс да се срещнат с публиката не само на специални филмови форуми, но и на голям екран, редом с комиксови екшъни, комедии, драми и каквито още жанрови разновидности се сетите. Съвсем не случайно Хоакин Финикс, когото чухме преди няколко месеца с призив за внимание към правата на животните в речта, с който прие своя „Оскар“ за най-добър актьор, е вложил време, финанси и усилия в създаването на този филм като изпълнителен продуцент.

Предложението ни е да видите своеобразната визуална импресия, която представлява трейлъра на „Gunda“.

Премиерата на тази експериментална черно-бяла творба била в програмата на Берлинале 2020, където поразява зрителите и ги провокира да научат повече за начина, по който животните възприемат света, както и да си дадат сметка за ролята, която хората играят в съществуването, непрестанно нарушавайки деликатния баланс в природата с буквално всичко, което правят. Ето какво гласи официалният синопсис на филма:

Експериментално кино в неговата най-чиста форма, „Gunda“ проследява живота на една голяма и представителна свиня-майка, нейните многобройни прасенца-сукалчета, както и на другите обитатели на фермата – пилета, кокошки, крави. Образите са пресъздадени с изумително внимание и майсторство, а режисьорът използва естествената звукова среда и поразителната експресивност на черно-бялото кино. Нужно е хората да забавят темпото и да възприемат света с магическото спокойствие на съществата, които наблюдават. „Gunda“ ни кани на медитация върху тайната на съзнанието на животните и върху ролята на човечеството в света и на Земята изобщо…

Съавтор на сценария е Айнара Вера („See You Tomorrow God Willing“), заедно с режисьора Косаковски; „Gunda“ е част от негова трилогия, посветена на природата, като предишния филм от тази своеобразна поредица е „Aquarela“, посветен на водата във всичките ѝ агрегатни състояния. Продуценти са Джослин Барнс („Strong Island“) и Сюзан Рокфелер („Capernaum“), а сред почитателите на тази творба е и любимият ни Пол Томас Андерсън, който споделя:

Gunda“ е чисто кино. Това е филм, в който трябва да се потопиш – изграден е от най-важните и основни елементи, няма никаква допълнителна намеса.

gunda-poster-20201116

Интересно адаптивно решение за разпространение на тази документална творба е виртуалната опция за гледане на филма в продължение на една седмица от 11 декември 2020, в Ню Йорк и Лос Анджелис. Очаква се възможност за разпространение и на кино, по някое време през 2021 година, но… преди това Американската киноакадемия ще трябва да си избере фаворити, нали?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Цитат: ‘В един по-добър свят, с по-образовано и внимателно към околната среда човечество, филми като „Gunda“ на руския майстор документалист Виктор Косаковски биха имали шанс да се срещнат с публиката не само на специални филмови форуми, но и на голям екран, редом с комиксови екшъни, комедии, драми и каквито още жанрови разновидности се сетите.’

    Този свят съществува и в момента – like, right now …as we speak…:)