Отдавна не е попадал в потока ни с новини един проект, който режисьорът Бари Дженкинс подготвя за Amazon Prime Video. Става въпрос за „Подземната железница“ („The Underground Railroad“, който сме споменавали мимоходом покрай обявяването на „Ако Бийл стрийт можеше да говори“ и „Virunga“. Темата е интересна, а корените на историята са далеч в миналото – още от края на XVII век постепенно се е оформила специалната мрежа в САЩ за транспортиране на роби към свободните територии в Канада или Мексико. Тя се сдобива с това алегорично име (нито е подземна, нито е жп линия) и представлява пунктове от сигурни скривалища (къщи на аболиционисти – активисти за премахване на робството), съчетани с тайни пътища, които най-често водят извън границите на Щатите, преди и по време на Гражданската война между Севера и Юга.

От тийзърите на „Подземната железница“, които Бари Дженкинс и екипа му пуснаха в обръщение, струи една специфична меланхолия и надали зрителите биха могли да си изградят представа за това какво могат да очакват от поредицата, на която Дженкинс е сценарист и режисьор. Убедени сме, че в случая е важен тона, който се задава – образите напомнят експонати в музей и очакваме да оживеят в момента, в който обърнем поглед към тях…

https://vimeo.com/469587898

https://vimeo.com/470453067

Стрийминг поредицата „Подземната железница“ е по едноименния роман на Колсън Уайтхед от 2016 година, в който пътя за спасението на робите е пресъздаден и като истинска железница – този факт може би допринася за наградите, които печели книгата: „Пулицър“ за роман и приза на името на Артър Кларк за научна фантастика. Ето какво гласи официалният синопсис на телевизионния сериал, в комбинация с анотацията на романа, излязъл у нас през 2018 благодарение на издателство „Лист“:

Историята проследява съдбата на Кора, една робиня от памучна плантация в Джорджия. Когато Цезар, пристигнал наскоро от Вирджиния, ѝ разказва за „подземната железница“, те решават да поемат ужасния риск и да избягат… Колсън Уайтхед създава реална, изскочила от виденията на ретрофантастиката, подземна железница, чиито релси водят в мрака на непознатото. Между историческото и фантастичното, между миналото и съвремието, американският писател не просто разказва за премеждията на робиня, бягаща от южняшка плантация, а методично рисува панорама на потисничеството, страха и жестокостта, залегнали според автора в сърцето на Америка.

the-underground-railroad-2-20201102 the-underground-railroad-3-20201102 the-underground-railroad-4-20201102

В „Подземната железница“ („The Underground Railroad“) участват Тусо Мбеду, Арън Пиер, Чейс Дилън, Джоел Еджъртън, а продукцията беше спряна за известно време от пандемичната реалност, но вече е пред завършване и се очаква да се появи по Amazon Prime Video в началото на 2021 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. Нещем да гледам трейлъра дори. Ясно е от 16 564 километра, че няма как да оставят Оскарите за най добър филм на Лоши Момчета 2, Соник и Джуманди……. Някакси нелиберално е. Виж друго си е когато има замесени негри-роби…..

    1. ИнтИлигентните американци заслужават тоя идиот Тръмп да ги управлява поне още три мандата, но силно се съмнявам, че и тогава ще им дойде акъла. Съвсем сериозно се замислям да си прекратя абонамента за HBO, където се осраха по тея теми. Днес пуснах някво, уж детско филмче на децата (от каталога им), познай, и там некви кучета за расизъм говореха. Сериозно, съвсем скоро очаквам в анимациите, поне половината герои да са с всичките 37 вида сексуалност.