Нова авантюра с политически привкус захващат НВО – решили са да направят филм, озаглавен „Oslo“, посветен на тайните дипломатически „сондажи“,  довели до мирните преговори между Израел и Организацията за освобождение на Палестина през 1993 година в норвежката столица. Важен акцент в случая е ролята на изпълнителния продуцент – поема я не кой да е, а самият Стивън Спилбърг. В образа на норвежката министърка на външните работи Мона Юл ще влезе британската актриса Рут Уилсън („The Affair“), а като нейния съпруг и прочут норвежки социолог Тарие Род-Ларшен във филма ще се появи един от големите ни любимци – Андрю Скот („Fleabag“, „Шерлок“).

Дори само тези три имена са достатъчни за ценителите на интригуващите телевизионни проекти с важна – както е в случая – историческа нишка. Театралният режисьор и носител на награда „Тони“ Бартлет Шер ще режисира по сценарий на друг притежател на престижната театрална награда Дж. Т. Роджърс, който е автор и на едноименната, много добре приета пиеса.

В основата на сюжета е истинската история относно тайните уговорки, неподозирани приятелства и героични усилия, които тихомълком се случват в „задкулисието“, с помощта на двама норвежци, за да се стигне до преговорите между непримиримите врагове – израелци и палестинци, и до Договорите от Осло. А какво представляват всъщност те? Това са споразумения, сключени през 1993 между Израел и ООП, която действа като представител на палестинския народ. Подписани са като част от мирния процес в израелско-палестинския конфликт и официално са наричани „Декларация на принципите“. Скептиците биха казали „И какво от това?“, след като противоречията по Западния бряг и ивицата Газа продължават и до ден днешен…

В актьорския екип, разпределени с роли на представители на ООП и израелски държавнически мъже, са Салим Дау, Уалид Зуайтер, Джеф Уилбуш, Игал Наор, Дов Гликман, Ротем Кейнан, Итцик Коен, Тобиас Зилиакус, Сасон Габаи и др. Продуценти на „Oslo“ са Марк Тейлър, Джаред ЛеБоф и Адам Сийгъл (Marc Platt Productions), както и Майкъл Литвак, Гари Майкъл Уолтърс и Светлана Меткина (Bold Films). В групата на изпълнителните продуценти, освен мистър Спилбърг, са още носителят на „Еми“ Марк Плат („Bridge of Spies“), Кристи Макоско Кригер („The Post“) от DreamWorks и Дейвид Литвак от Bold Films. Съвсем разбираемо, НВО са „вън от себе си от радост“, защото ще имат възможност да създадат филм по важна историческа нишка от близкото минало и защото ще работят с такива доказани таланти и професионалисти.

Снимките вече са стартирали в Дубровник, Хърватия и ще продължат в красивата столица на Чехия – Прага. Очаква се „Oslo“ да дебютира по HBO и HBO Max по някое време следващата година. Ще очакваме още новини по темата.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *