В рубриката „да се върнем години назад“ се появява още едно предизвикателно заглавие, което разчита на носталгични пориви и спомен за британска класика. Става дума за нова поредица от три епизода на FX, която носи емблематичното име „Black Narcissus“ и стъпва върху едноименния роман от Маргарет Румър Годън (излязъл през 1939 година) и филм на Майкъл Пауъл и Емерик Пресбъргър (известни като „Стрелците“, по името на продуцентската им компания), появил се на кино през 1947 година и награден с „Оскари“ за операторско майсторство и за работата на художника във филма.

Към тази прочута история за опита на група монахини да проповядват „словото Божие“ високо в Хималаите се обръщат сценаристката Аманда Кой и датската операторка и режисьорка Шарлот Брус Кристенсен – привлекли са интересен актьорски екип и се надяват историята и персонажите да събудят любопитството на зрителите. Ето първия трейлър, до който не успяхме да стигнем преди месец.

Трудно е да устоиш на изкушенията и красотата на света, когато си избрал за дестинация на своите проповеди една от най-удивителните страни в света. Индия наподобява многоцветен фонтан, уникален пъзел от вярвания, обреди, традиции, притежава поразителна красота и очарова с особената, наивна чистота в душите на хората, които населяват нейната територия. А да отидеш в най-великата планина, за да прославяш името на (само) един бог, си е предизвикателство, наистина не по силите на младите монахини. Предлагаме тук и актуалния, най-нов трейлър, който се появи само преди ден.

Удивително е как след толкова десетилетия интересът към класиката „Black Narcissus“ е възроден отново. Ето какво гласи официалният синопсис:

1934 година, Мопу, Хималаите. Отдалечен античен дворец е построен сред скалите, известен е като „Домът на жените“ и крие много мрачни тайни. Няколко млади монахини се опитват да установят християнска мисия и да обучават децата на общността, но тайнственото място събужда забранени чувства и може би предизвиква съдбата за повторение на една ужасна трагедия от миналото. Амбициозната сестра Клода пренебрегва предупрежденията на чаровния мистър Дийн, а изолацията и болестите се съчетават с призрачната атмосфера на двореца и влияят особено силно на сестра Рут. Минало и настояще се сливат, а след като пристига и младия наследник на мястото, дълго потисканите страсти могат да избухнат във фатален конфликт…

Представете си как този сюжет е пресъздаден в средата на миналия век, а главните роли на монахините са разпределени между Дебора Кер, Джийн Симънс и Катлийн Байрън? Премиерата на оригиналния „Black Narcissus“ се случва буквално месеци преди признаването на независимостта на Индия и отхвърлянето на дългогодишната власт на Британската империя. Много символика се крие в този факт и в тоталното неразбиране на индийската култура, въпреки вековете, в които империята владее тези необятни азиатски територии.

black-narcissus-poster-20201028

В актьорския екип на новия „Black Narcissus“ се включват Джема Артертън, Алесандро Нивола, Джим Броудбенд, а също и Ашлинг Франчози, Диана Риг, Роузи Кавалиеро, Карън Брайсън, Патси Феран, Нила Алия, Кулвиндер Гир, Чанейл Кулар, Дипика Кунвар, Джина МакКий, Соумил Мала и Джани Гонсалвес.

Премиерата е предвидена за 23 ноември 2020 по FX и Hulu, а през декември се очаква и във Великобритания по BBC One.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *