Има филми, които правят страшно успешни дебюти на елитни кинофестивали, но след това, за съжаление, трудно намират разпространение и за това чакаме много време, докато най-накрая имаме възможност да ги гледаме. Такъв е случаят и с „Promising Young Woman”, който дебютира на тазгодишния Сънданс и който очакваме с нетърпение от края на миналата година.

Интересувахме се от „Promising Young Woman” още преди да бъде радушно приет от критиката, тъй като това е поредното изключително интересно превъплъщение на любимката ни Кери Мълиган. Тя по традиция си избира интересни, нестандартни и предизвикателни роли и сцепва във всичките до една, а в този филм ни е особено интересно как ще се справи, тъй като (въпреки че безспорно е красива жена) обикновено не играе съблазнителки или „секси любовния интерес“. Очевидно героинята и във филма използва визията си за собствената си цел и ще ни е много интересно да я гледаме как милитаризира външния си вид като оръжие.

Припомняме, че „Promising Young Woman” разказва за Каси, която се завръща да учи медицина, след като е напуснала университета след тежък инцидент, който я променя завинаги. От трейлъра става ясно, че или тя, или нейна близка приятелка са пострадали от сексуално насилие и тя се завръща на територията на университета не просто, за да учи, а за да предаде урок на мъжете, които си мислят, че могат да се възползват от млади атрактивни жени, когато не се в състояние да се защитят.

Promising Young Woman” със сигурност звучи актуално – в последните години се говори много за сексуалния тормоз и жените, които обикновено са негови жертви. Да видим обаче една жена, използваща външността си като оръжие, за да поеме на собствена отмъстителна и силно насилствена мисия, със сигурност ще бъде гледна точка по тази тема, която не се засяга кой знае колко често на екран. Към филма ни привлича и цялостната атмосфера, носеща се от трейлъра, която е очевидно приповдигната и забавна, въпреки тежката тематика.

Освен това самата истина е, че ще гледаме Кери Мълиган в каквото и да е, тъй като тя до сега не ни е разочаровала нито с избора си на роли, нито с качеството на филмите, в които участва. Мълиган е от актрисите, които не са на върха на славата, но, за киноманите като нас, е една от изпълнителките, които не пропускаме на екран и от чиито проекти се интересуваме, без да знаем кой знае колко за тях.

Promising Young Woman” е режисиран от Емералд Фенел, за която това е пълномеражен режисьорски дебют. Впечатляващият актьорски екип, който общо взето май само ще помага на Кери Мълиган да изпъкне, имайки предвид, че основно е съставен от мъже, на които тя ще преподава тежки уроци, включва Алфред Молина, Бо Бърнам, Адам Броуди, Кристофър Минц-Плас, Сам Ричардсън и Макс Грийнфийлд, а освен тях ще видим и Алисън Бри, Кони Бритън, Лавърн Кокс, Дженифър Кулидж, Кланси Браун и др.

Филмът ще излезе по кината на Коледа, за да има и нещо тежко, покрай традиционната лековата празнична атмостфера.

promising-young-woman-poster-20201012 promising-young-woman-poster-2-20201012

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *