Вчера, покрай новия трейлър на „Star Wars“ сериала „The Mandalorian“, си говорехме как, когато носталгията и фенсървисът са в основата на творческия подход, резултатите, в крайна сметка, няма как да бъдат нещо различно от „претоплена манджа“ и е необходимо да се рискува с неща, които не са били „циклени“ отново и отново. Очевидно обаче Lucasfilm не мислят като нас (и отказват да се поучат от грешките си), защото продължават с абсолютно същия курс на действие, като отново ще ни предложат нещо „вече видяно“, този път с марка „Уилоу“ („Willow“).

В средата на миналата година чухме новината, че режисьорът на оригиналния филм от 1988 г. Рон Хауърд и сценаристът на „Соло: История от междузвездни войниДжон Каздан сериозно обмислят идеята за сериал „Уилоу“ и сега имаме официално потвърждение, че проектът е получил зелена светлина от Disney+ и любимецът на няколко поколения фенове Уоруик Дейвис (или Уорик както би трябвало да се произнася името му) ще се завърне в титулната роля. Освен това става ясно, че Каздан ще бъде основен сценарист и шоурънър наравно с Уенди Мерикъл, а Хауърд ще изпълнява задълженията единствено на продуцент и ще преотстъпи режисьорските отговорности на Джон М. Чу („Crazy Rich Asians“, „In the Heights“).

Ето какво споделя Чу по темата:

Израствайки през 80-те, „Уилоу“ имаше дълбок ефект върху мен. Историята на най-смелите герои, които идват от най-малко очакваните места, позволиха на мен, американско дете с азиатски произход, растящо в китайски ресторант и искащо да отиде в Холивуд, да вярвам в силата на волята, решителността и разбира се, вътрешната магия. Затова фактът, че ще работя с моите герои – от Катлийн Кенеди до Рон Хауърд, е нещо много повече от сбъдната мечта. Джон Каздан и Уенди Мерикъл добавиха революционни нови герои и възхитителни изненади към тази вечна история и нямам търпение да изградим този свят по време на нашето епично пътешествие.

Задължителни приказки, без които няма как да минем. Но лошо няма, разбираме сантимента на Джон М. Чу и му пожелаваме да има достатъчно творческа свобода да осъществи собствената си визия – нещо, което Рон Хауърд така и не е могъл да направи. По неговите собствени думи, той е бил „грешният човек за работата, защото непрекъснато се опитвал да режисира по начина, по който Лукас би го направил, вместо да вложи собствената си индивидуалност в проекта“. Споменаваме Хауърд и защото той има и интересно изказване по отношение на нашата критика в началото.

Творчески съм развълнуван не само да се върна към света и героите, които Джордж Лукас, Боб Долман и аз създадохме, но да ги видя да полетят по този свеж, забавен и кинематографичен начин, чрез въображението на Джон Каздан и останалите членове на екип на „Уилоу“. Това не носталгично връщане назад, а креативен скок напред и е страхотно да бъда част от всичко това.

„Креативен скок напред“? Чакайте да ви го дадем и в оригинал, да не кажете, че нещо грешно превеждаме: „a creative lean-forward“? Може, може, сигурни сме, че са измислили нещо наистина „оригинално“ и по никакъв начин не разчитат на носталгия. Не, честна дума, никаква носталгия. Както се казва: Тррррт! Надяваме се тоя „креативен скок“ да не от ранга на „Соло: История от междузвездни войни“, по който работиха и Хауърд и Каздан, че… майка плаче.

За финал ще кажем, че (при все кусурите му) обожаваме „Уилоу“ („Willow“) – израснали сме с него, наистина има специално място в сърцето ни и въпреки че винаги ще можем да се връщаме към него, не искаме да виждаме посредствен сериал, който паразитира върху любовта ни и ни трови спомените. Затова си пожелаваме да видим чудо и този проект да се получи наистина добър – с нови теми и идеи, а не ненужен мухлясъл цикъл като „Соло“. И не, не искаме да връщат Вал Килмър (ако е жив човекът, господ здраве да му дава!), въпреки че сърцето казва друго. Единственото, което искаме да се завърне, са част от страхотните темите на композитора  Джеймс Хорнър, поклон пред паметта му.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *