Fear the monster inside us all!

Знаем, че сме го споменавали десетки пъти, но нека да го кажем отново: обичаме антологии във всякакви форми (особено ако са фантастика или хорър) и сме ужасно щастливи от факта, че живеем във времена, в които този тип проекти (по една или друга причина) са във възход и непрекъснато излизат нови и нови неща. За съжаление, това води до известно пренасищане и в резултат не всички нови антологии, на които попадаме, са особено качествени – през изминалите няколко месеца засякохме две-три, които не само ще пропуснем да гледаме, но и не бихме отразили. Тази обаче, за която ще говорим сега, очевидно не е от този тип и мигновено попада в графа „задължителни“.

Става дума за хорър антологията на Hulu „Monsterland“, създадена и продуцирана от Мери Лоус, която е съсценарист на „Неоновият демон“ на Николас Виндинг Рефн и на няколко епизода на „Preacher“ и чудния „Succession“. Поредицата изследва „тънката граница между хората и чудовищата“, а в основата и е сборникът с разкази „North American Lake Monsters“ на Нейтън Балингруд. По думите на Лоус, всеки един от осемте епизода на „Monsterland“ разказва самостоятелна и завършена история, но има няколко дребни елементи и повтарящи се герои, които ги свързват в едно „като различни точки, разположени на една карта“.

Вижте обещаващия първи трейлър:

Изглежда прекрасно – трейлърът ни допада и като ритъм, и като атмосфера, и като цялостно качество на продукцията. Множество елементи на жанра са налице, включително забележителни странни същества (в това число русалки и ангели), но оставаме с впечатление, че (като всеки добър хорър) „Monsterland“ ще предложи нещо много повече – интересни, психологически многопластови истории и пълнокръвни и комплексни герои. Към тази мисъл ни навежда и споделеното от Мери Лоус:

Това не е класически средняшки хорър, изпълнен с евтини „jump scare“ моменти. Докато такъв тип хоръри със сигурност имат място в сърцето ни (аз съм огромен фен на „Тексаско клане“ на Тоби Хупър), често не предоставят достатъчна възможност на сценаристите да засягат реални теми и проблеми. „Monsterland“ попада по-скоро в категорията на „weird fiction“ поджанра – в стила на По, Лъвкрафт и по-емоционални, движени от героите си филми като „Don’t Look Now“ или „Бебето на Розмари“. Нашите протагонисти са разбудени и просветлени от чудовищата, които срещат, не толкова ужасени.

Звучи чудесно и обещаващо, само дето не ни допада, че така казано излиза, че според Лоус „Тексаско клане“ на Тоби Хупър, който е абсолютен шедьовър в жанра, е средняшки и стойността му се крие само в „jump scare“ моментите. Ама всеки може да се обърка. За финал вижте и официалния постер.

плакат

Още веднъж, създател и сценарист на „Monsterland“ е Мери Лоус („Неоновият демон“, „Preacher“, „Succession“), която е и изпълнителен продуцент наравно с Бабак Анвари, Лукан Тох и Меган Елисън, както и Сю Найджъл и Али Круг. В ролите са Кейтлин Дивър, Джонатан Тъкър, Чарли Тахан, Никол Бехари, Хамиш Линклейтър, Маркис Родригес, Бил Камп, Адриа Архона, Кели Мари Тран, Майк Колтър и др.

Премиерата на всичките осем епизода е на 2 октомври.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *