Изкушаваме се да заявим, че най-сериозният плюс в бъдещия римейк на „Rebecca“ е изборът на Кристин Скот Томас в ролята на мисис Денвърс, но съзнаваме, че ще бъде изключително нечестно да се отнасяме с подобна категоричност към умелия подход на главния разказвач и умилителните образи на съблазнителя де Уинтър и новата му съпруга (в ролите са Арми Хамър и Лили Джеймс).

Бен Уийтли доказва майсторство и завидна дързост – да се опиташ да „прочетеш“ отново романа на Дафни дю Морие от 1938 година, след като това е сторил не кой да е, а легендарният Алфред Хичкок в далечната 1940 година, би било не нож с две остриета, а истинска гилотина, но… в малко по-различни времена. Във второто десетилетие на ХХI век, когато посветените в историята на киното са вече много малка част от публиката, а всеядността (продължава да) е характерна черта на младите поколения, една нова трактовка на любовна история под угрозата на зловеща тайна лесно може да се трансформира в привлекателен сюжет. Ето как:

Съзнаваме, че в нашето „пуканково“ настояще такава история трудно може да бъде финансирана от някое от големите студия – те добре знаят, че няма да могат да съберат нужните хиляди и милиони зрители, които да оправдаят инвестициите, а за възвръщането им дори не става дума. При все, че Бен Уийтли вече е доказал как може да снима и трансформира всичко – и да превръща всевъзможни сюжети в предизвикателни филми. И тук се появява екипът на Netflix – с продуцентска готовност за включване в авантюрата и с пълната увереност, че ще има достатъчно (милиони) абонати в цял свят, които да се изкушат да видят (най-вероятно за първи път) една класическа готическа история.

Ще си позволим леко лирично отклонение по адрес на страхотните Лорънс Оливие и Джоан Фонтейн – удоволствие е да бъдат наблюдавани под режисурата на великия британски майстор на трилъра! Неслучайно именно „Ребека“ (с две награди Оскар) е едно от вдъхновенията за „Пурпурният връх” на Гийермо дел Торо.

Предлагаме тук официалния синопсис на новия римейк:

След романтично увлечение в Монте Карло, което се превръща в ураган от чувства към красивия вдовец Максим де Уинтър (Арми Хамър), младата му нова съпруга (Лили Джеймс) пристига в Мандърлей – внушителното семейно имение на ветровития английски бряг. Наивна и неопитна, тя започва да свиква с разкоша на новия си живот, но трябва да се справи със сянката на първата съпруга на Максим – елегантната Ребека, като споменът за нея се поддържа жив от зловещата икономка на имението, мисис Денвърс (Кристин Скот Томас)…

В опит за безпристрастност ще кажем, че и Лили Джеймс, и Арми Хамър изглеждат супер стилни… и влюбени – точно както се очаква от млада съпружеска двойка. Но в момента, в който на екрана се появява Кристин Скот Томас, тя привлича към себе си всички погледи и не оставя момент на колебание – просто умее да владее положението, ситуацията и всеки кадър. Уийтли твърди ,че стремежът му е бил да разгадае мрачните, психологични елементи в историята, да разнищи историята с духовете, но и да се фокусира върху любовта, която е в основата на сюжета и връзката между двамата главни герои.

В актьорския екип участват още Том Гудман-Хил, Кийли Хоус, Сам Райли, Ан Дауд. За разлика от предишните му проекти, в този Уийтли работи с три съ-сценаристки – Джейн Голдман (която има във филмографията си заглавия като „Kingsman: The Golden Circle“, „X-Men: First Class“, „Kick-Ass“ и „Stardust“), Анна Уотърхаус и Джо Шарпнел. Споменавали сме вече, но винаги бихме потвърдили отново информацията, че не друг, а самият Клинт Мансел се е заел да напише музиката за този филм.

Премиерата на „Rebecca“ е предвидена по Netflix и избрани киносалони на 21 октомври 2020 година.

EhUNuXRX0AMl3oE Rebecca-Movie-Poster

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Това определено е нещо, което бих гледал с удоволствие на кино (примерно на удобните кресла в Лъки в Пловдив :Д). Като човек, който страшно много харесва творчеството на дю Морие и още повече филма на Хичкок, със сигурност е нещо, което чакам с интерес 🙂