„Рашомон” (1950)
„Рашомон” (1950)

Преди две години се появи новината, че от телевизионния отдел на компанията на Стивън Спилбърг Amblin са сключили сделка с наследниците на големия режисьор Акира Куросава и са се сдобили с правото да превърнат в сериал абсолютната класика на маестрото „Рашомон” („Rashomon“). Оттогава не бяхме чували абсолютно нищо ново около проекта и помислихме, че е потънал в забвение, но ето че този уикенд в интернет се появи информация, която потвърждава, че по поредицата се работи усилено.

Deadline съобщават, че Amblin са намерили дом на продукцията в лицето на HBO Max, които от своя страна вече са наели Били Рей („Капитан Филипс“) и Върджил Уилямс („Mudbound“) да напишат сценария на адаптацията. Всъщност сериалът „Рашомон” няма да е точна адаптация на филма на Куросава (нито на двата разказа на Рюноске Акутагава, послужили за вдъхновението му), а ще запази основните сюжетни елементи и превърналите се в класика наративни похвати.

Отново ще имаме ужасяващ случай на изнасилване и убийство, а разкриването на мистерията е представено чрез взаимно противоречащите си разкази на множество герои. Според информацията на Deadline новият „Рашомон” ще изследва темите за истината и субективната гледна точка в модерна обстановка. Всеки епизод ще представя истината, възприета от индивидуален герой, поставен в центъра на историята и разказващ за събитията около убийството чрез неговата уникална, самоцелна гледна точка.

Изглежда обаче, че освен споменатите „сюжетни елементи“ и „наративни похвати“, сериалът „Рашомон” ще отразява и духа и визията на великия Акира Куросава, тъй като синът му Хисао Куросава споделя:

Удоволствие е да работя с Amblin Partners и HBO Max, за да преосмислим „Рашомон“ за днешната публика. Радвам се, че чрез тази вдъхновяваща история визията на баща ми се запазва жива и ще бъде достъпна за ново поколение.

А може и това да са думи, които човек е длъжен да каже, когато току-що е получил баснословна сума пари (от които има нужда) за затварянето на очите и преглъщането на истината, че наследството на баща му ще бъде поругано. Това, разбира се, е цинична гледна точка, но не е като да не сме ставали свидетели на подобни сценарии стотици пъти.

Все пак имаме надежда, че новият „Рашомон” ще има качества. Очевидно е, че създателите му осъзнават статута на оригиналния филм и имат ясна идея за мястото на подобна история в наши дни и какво точно „искат да кажат“ с нея. На тази мисъл ни навежда споделеното от двамата президенти на Amblin TV и изпълнителни продуценти на сериала Дарил Франк и Джъстин Фалви:

Истината става все по-счупено понятие в тази епоха на телеграфни новини и културата на „ако го кажеш, значи е истина“ на социалните мрежи. Шедьовърът на Акира Куросава не беше просто мистерия с убийство, а революция в разказването на истории –най-въздействащият и влиятелен ранен пример в киното за изследване на субективната гледна точка и ненадеждния разказ. Седемдесет години след премиерата на филма наследството на „Рашомон” е неоспоримо, а централните му теми са по-релевантни отвсякога. Нашият сериал ще отдаде почит на оригиналната творба и ще изследва вековната концепция за обективна истина срещу субективното възприятие в нашите модерни времена.

Звучи обещаващо. Стискаме палци да им се получи. Имаме нужда да им се получи – не ни се гледа половинчата работа, петняща името на класиката. Ще следим развитието на продукцията и ще се постараем да се включваме с всичко по-важно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *