Първата режисьорска творба на бившия актьор Франсис Лий е минала през „операционния“ фийд (не много) отдавна – преди три години. Тогава сме споменали „God’s Own Country“ като фаворит от Сънданс (с награда за режисура), Берлин, Истанбул, Сан Франциско, Трансилвания, Сидни, Сиатъл, Единбург, Карлови Вари – престижни форуми, с номинация за БАФТА, награди „Независим дух“ и доста добър прием от критиците за „late bloomer“ като 48-годишния дебютант зад камерата.

И ето, че три години след историята, определяна като „Планината Броукбек” в Йоркшир”, различната сексуалност отново е акцент в следващия филм на автора (той е и сценарист, както в дебютния му филм) „Ammonite“. Романтичният огън пламва този път в сърцата на две дами, ограничени от абсолютната консервативност на обществото през XIX век, а главните роли са поверени на Кейт Уинслет и Сърша Ронан.

Сигурно и друг път сме се изказвали възторжено за Кейт Уинслет – лесно е да се удивляваме на умението, с което успява да трансформира всичко необходимо, за да се превърне в своите героини, но колкото пъти я видим в различно амплоа, тя е способна да събуди изумление. Вярваме, че Сърша Ронан ще бъде достойна нейна партньорка в нелеката задача да разкажат тази романтична и страстна история. Видяното от трейлъра ни убеждава, че Лий умее да композира атмосфери и очевидно е заложил на сигурно – дадеш ли на две страхотни актриси (носителка на „Оскар” и трикратно номинирана за „Оскар”) предизвикателни задачи, поставиш ли ги в подходящата среда, трябва само да включваш навреме камерата и да знаеш кога да кажеш „стоп“ в края на дублите, че да не се колебаеш много при монтажа!

Подобно на мекотелите амонити, героите на Франсис Лий са изчезващ вид – страстни, силни, нежни и изключителни. Между две дами се заражда необикновена романтична връзка в един градец на британското крайбрежие, в 20-те години на XIX век. Известната, но доста подценявана в усилията ѝ палеонтоложка Мери Анинг извършва своите проучвания по неприветливия южен бряг на океана, в търсене на вкаменелости, които да продава на туристите и да осигурява прехрана за себе си и болната си майка. В един момент богат посетител решава да повери на Мери грижите за младата си съпруга Шарлот – очевидно отегчена от еднообразието на ежедневието в големия град. Въпреки гордостта си, Мери е принудена да приеме предложението и след първоначалните конфликти, въпреки разликата в социалния статус и коренно противоположните личности, между двете жени се заражда привличане, което ги води до необходимостта да осъзнаят истинската природа на връзката си…

плакат

Освен Кейт Уинслет и Сърша Ронан в актьорския екип на „Ammonite“ участват още Джема Джоунс, Джеймс МакАрдъл, Алек Секареану, Фиона Шоу и др. Разпространител на филма е компанията Neon – съвсем неслучайно те отговарят и за „Portrait Of A Lady On Fire“ (с когото филмът неизбежно ще бъде сравняван), и за миналогодишния мега-хит „Паразит“ – явно хората, които отговарят за селекцията на проекти и филми там, са майстори на оценките и бързите решения.

Ammonite“ бе обявен в официалните селекции на Кан и Телюрайд, макар фестивалите да не се състояха физически, и се очаква премиерата му да е в програмата на Торонто през септември. Разпространението му по кината в Щатите е планирано за 13 ноември 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *