Тъкмо, когато човек си мисли, че 2020 не може да бъде по-лоша година и изведнъж, като гръм от ясно небе, всички таблоиди гръмват с новината, че един от най-добрите актьори на Холивуд внезапно ни е напуснал. Става въпрос за Чадуик Боузман – човек с изключителен актьорски талант и харизма, който за кратко време ни дари със запомнящи се образи и постигна феноменален успех, въпреки затрудняващите го обстоятелства. Сигурно вече се питате какви са те? Причината за смъртта на 43-годишния актьор е рак на дебелото черво. Боузман е получил диагнозата през 2016 година, по време на снимките на „Първият отмъстител: Войната на героите”. Тогава ракът е бил в трети стадий на развитие и оттогава до днес Боузман никога не е обсъждал здравето си публично. Никой от нас не е знаел за това до днес, когато болестта му е достигнала четвърти стадий и актьорът е починал у дома, заобиколен от семейството и жена си.

chadwick-boseman-i5-20200830

Тази новина, поне за мен, е трудна за преглъщане и предизвиква смесени чувства: за пореден път съм гневен, че подобна коварна болест ни отнема най-талантливите хора преждевременно, но също така съм впечатлен и изключително горд от постъпката на Боузман. Не е лесно нещо такова да остане в тайна от обществото, особено покрай успеха на актьора в ролята на Черната пантера. Тогава Боузман обикаляше света да промотира филма и въпреки че усмивката му не слизаше от лицето, човекът се е подлагал на химиотерапии и е минавал през трудности, за които само той би могъл да разкаже, ако беше все още сред нас.

chadwick-boseman-i4-20200830

Никога няма да забравя, когато гледах за пръв път филма, който го направи звезда – става въпрос за спортната биографична драма „42“, където Чадуик се превъплъти успешно в ролята на бейзболиста Джаки Робинсън. Очевидно актьорът бе толкова талантлив, че Холивуд му поднесе още възможности да изиграе действителни личности, като само за няколко години Боузман ни даде личния ми фаворит от филмографията му „Get On Up” и „Marshall“, където направи великолепни роли като Джеймс Браун и Маршал Торгууд. Всеизвестен факт е, че когато Чадуик Боузман работи по филм, той се хвърля в ролята и изучава всички маниери на личностите, които играе. За ролята на Джеймс Браун, Боузман е имал личен хореограф по танци, с който е тренирал месеци наред, за да разучи всички стъпки на покойния „кръстник на соул-а“.

chadwick-boseman-bp-20200830

Естествено, не можем да не споменем и ролята, която изстреля Боузман в Холивуд и го направи абсолютна звезда – крал Т‘Чала или Черната пантера. Героят направи първата си поява в „Първият отмъстител: Войната на героите” и остави само позитивни отзиви у всички критици и зрители, а соловият филм, който излезе следващата година, не само направи 1.3 милиарда долара в приходи, но е и първият филм за супергерои и единственият филм на Марвел, който бе номиниран за „Оскар“ в множество категории (включително за „Най-добър филм“ на годината), от които получи няколко статуетки. Образът на Пантерата стана попкултурен феномен, а лозунгът „Уаканда завинаги!“, последван от знака с кръстосани ръце на гърдите стана разпознаваем в цял свят.

Между всичките му роли, Чадуик Боузман е имал и лоши заглавия, които не се отличават с нищо запомнящо се („Боговете на Египет“ и „21 моста“), но ако човек им даде шанс ще се убеди, че той е единственият актьор в тях, който дава всичко от себе си, и никога не е на снимачната площадка просто за да прибере поредния чек. Освен гореизброените заглавия Боузман наскоро участва и в новия филм на Спайк Лий – „Da 5 Bloods”, където макар ролята му да бе кратка, той за пореден път показа професионализъм и изпъкваше пред колегите си в сцените, в които се появяваше.

Мога да говоря цял ден за творчеството на Чадуик Боузман, но предпочитам да оставя тази задача на неговите колеги и приятели. След обявяването на тъжната новина, множество актьори, режисьори, продуценти и други известни личности поднесоха своите съболезнования в социалните медии. По-долу ще намерите част от тях. Екипът ни също изказва съболезнования към семейството на Боузман и се надяваме да почива в мир, а наследството му да се помни вечно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Жалко, тъкмо кариерата му тръгна нагоре. А Марвел дали ще му намерят заместник

    1. Сигурно даже нищо чудно новата пантера да е злодея от първата част Килермон ( май така се казваше 😀 )

    2. В никакъв случай няма да каст-нат Майкъл Джордан – ще бъде крайно неуважително и меко казано малоумно и объркващо за всички, които не са запознати с подробностите около ситуацията. По-скоро залагам, че ще предложат ролята на Джон Бойега – той е сравнително нашумял и има история с Дисни (Star Wars). Отделно има и необходимата визия за Черната Пантера. Алтернативата е някой нов актьор, за който не сме чували въобще, за да се избегнат сравнения и медийни драми.

  2. Поредната нелепа и ненавременна смърт на един талантлив човек. Въпреки, че не споделях овчото удивление по BP не мога да отрека, че Чадито беше наистина стойностен актьор, а и винаги ми е изглеждал уравновесен пичага, за разлика от някои други негови колежки и колеги.
    R.I.P. King and may the Wakandan spirits always guide you.

  3. Сега вече е сигурно че следващата черна пантера ще има вагина.
    Иначе лека му пръст.