Сред кинохората, които притежават изявен авторски почерк и отстояват творческите си принципи на всяка цена, има всякакви чешити. Опитаме ли се да се сетим за подобни екземпляри, пред очите ни най-често се появява дяволитата усмивка на Тери Гилиъм, но… той е само един от многото примери. Сред „бунтарите с кауза” е и британецът Тони Кей, автор на иконични музикални клипове (Роджър Уотърс, Джони Кеш, Red Hot Chili Peppers, Soul Asylum…), впечатляващи документални филми, както и на два страхотни игрални филма – „Американска история Х ” (с чиято финална версия Кей като режисьор не е съгласен) и страхотния „Detachment” (недооценен независим бисер, с участието на Ейдриън Броуди).

И ето, че сега при Deadline се появява новина, свързана с творческите планове на 68-годишния режисьор, който ще застане начело на нов проект, свързан с борбите на Америка за справедливи междурасови отношения. Според информацията филмът ще бъде озаглавен „Civil”, а сценарият е написан от Остин Райт и Адам Нокс. Историята ще ни пренесе в 1955 година в Монгомъри, Алабама – важно място и специално време за движението за граждански права, а основни действащи лица са двама мъже с противоположни позиции, които постепенно научават повече за себе си, за другия и за равенството на човешките същества, независимо от расови или социални условности.

Планът е снимките на „Civil” да започнат в началото на следващата година, но дали това ще е възможно да се случи? Още повече за момента няма яснота кой се очаква да се включи в актьорския екип. В продуцентския екип участват двамата сценаристи – Райт и Нокс, Тина Тредуел („Elle: A Modern Cinderella Tale”), Дрю Дейвис („The Trial of the Chicago 7”), Ким Колеман („BlacKkKlansman”) и Джошуа Удума („The Swing of Things”). Ще проследим какви са тенденциите в подготовката по този проект и ще се опитаме да ъпдейтваме редовно с новини – харесваме Тони Кей и ни е любопитно какво е замислил този път!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *