Понякога виждаме трейлър на филм или сериал, който изглежда толкова обещаващ и има толкова силно актьорско присъствие, че направо не можем да повярваме, че не сме го отбелязали още на ниво проект. Въпреки че не е най-високопрофилното заглавие на света, новият мини-сериал на Netflix „Stateless“ определено е подобен случай – трейлърът, който се появи онлайн, определено разбуди любопитството ни, а сред основните актьори са Ивон Страховски, Доминик Уест и Кейт Бланшет (която е и един от създателите на сериала), но въпреки това досега не сме го отразявали. На всичкото отгоре, премиерата е след броени дни – на 8 юли, по Netflix.

Преди да видите трейлъра, ето го официалния синопсис на „Stateless“: впечатляваща и актуална история за четирима непознати, чиито съдби се сблъскват в имиграционен център в австралийската пустиня. Стюардеса, която се крие от опасен култ, семейство бежанци от Афганистан, млад баща, който бяга от ужасната си работа, и бюрократ, която се опитва да предотврати огромен скандал.

На пръв поглед присъствието на Ивон Страховски може да подразни – наистина ли не можем да оценим историята и да симпатизираме на героите, ако в центъра ѝ няма някой, „който изглежда точно като нас“? За съжаление, за ужасно много хора действително се налагат подобни похвати, но от трейлъра оставаме с впечатление, че героинята ѝ няма да е просто сюжетен похват за по-елементарните зрители. Даже напротив – понеже „Stateless“ е сериал, очакваме да има предостатъчно време и възможности всеки от главните герои да получи достатъчно внимание и различните им истории да бъдат развити подобаващо.

Разбира се, напълно е възможно другата причина, поради която наистина ни допада идеята за нетипичното попадение в лагера, да е фактът, че намираме култовете за изключително интересни и винаги проявяваме голям интерес, когато темата е засегната на големия или малкия екран. Само от няколкото кадъра в трейлъра става ясно, че Доминик Уест ще е супер в ролята на лидера и евентуално само откровено чалнатата физиономия на Кейт Бланшет до него ще успее да го засенчи.

И една последна вметка, вероятно излишна, но не можем да се сдържим – защо, за бога, Джай Кортни?! Не просто защо участва в този иначе обещаващ на пръв поглед сериал, сякаш няма други австралийски актьори, а защо… защо Джай Кортни? Това е. Просто защо.

Stateless“ е австралийски мини-сериал от 6 епизода, чиито създатели са Кейт Бланшет, Тони Айрес и Елиз МакКреди. В главните роли са Ивон Страховски, Ашър Кеди, Файзал Бази, Сорая Хейдари, Джай Кортни, Доминик Уест и Кейт Бланшет.

Премиерата е 8 юли по Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *