Сигурни сме, че за любителите на готическата проза на ужаса (каквито има доста сред нашите читатели), „Кармила“ („Carmilla“) няма никаква нужда от представяне, но заради всички останали сме длъжни да отбележим, че това е новела, написана от Шеридан Ле Фаню, която е една от най-ранните класически творби във вампирския жанр, изпреварваща „Дракула“ на Брам Стокър с малко повече от четвърт век.

За първи път публикувана като история с продължение в литературното списание „The Dark Blue“ през 1871-72 г. „Кармила“ разказва историята на млада дама, която става жертва на жена вампир на име Кармила, по-късно позната като Миркала, графиня Карнщайн (Миркала е анаграма на Кармила, което, както знаем, е запазена марка на вампирите). Кармила е прототипен образ на вампир-лесбийка, който има романтично влечение към протагониста. Много хора изразяват мнение, че новелата изразява хомосексуалността като антагонистична черта, но в самия текст не присъства подобно определение и самата хомосексуалност е представена фино и без да се обсъжда директно.

Кармила“ е изключително популярно произведение, което често намира място в редица тематични сборници и антологии, и разбира се, от време на време бива адаптирана за екран. Последният опит в тази посока е „Carmilla“ на Емили Харис („Borges and I“), чиито трейлър може да видите сега.

Изглежда прилично, без да е нещо свръх. Напоследък станахме свидетели на доста подобни филми-метафори за сексуално пробуждане сред млади момичета, но трябва да отбележим, че „Кармила“ е първообраз на всички тях. Не че това трябва да е извинение, ако крайният резултат е невдъхновен и репетативен. Като цяло ни харесва това, което виждаме като атмосфера и ритъм, и с удоволствие бихме хвърлили едно око на филма.

Вижте официалния синопсис и два постера:

Изолирана от външния свят, 15-годишната Лара живее в усамотение в огромно имение в провинцията заедно с баща си и строгата си гувернантка г-жа Фонтейн. Късно една вечер, след катастрофа на мистериозна карета, те приемат в дома си младо момиче, имащо нужда от възстановяване. Лара мигновено е омагьосана от странната гостенка, която възбужда любопитството и събужда в нея бурни желания.

5fa417c6f7dd78fc7e59323b04ff27сс 5fa417c6f7dd78fc7e59323b04ff27dd

Режисьор и сценарист на „Carmilla“ („Кармила“) е Емили Харис („Borges and I“), която адаптира едноименната новела на Шеридан Ле Фаню. В ролите са Хана Рей („Broadchurch“), Деврим Лингнау („Under Suspicion”), Джесика Рейн („Call the Midwife“), Тобайъс Мензис („Outlander“) и илюзионистът Скот Силвен.

Премиерата е на 17 юли.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *