Времената се менят, но за съжаление, мястото за среща с нови, вдъхновяващи истории все още е мрежата, с нейните стрийминг-проявления. След премиерата си в Торонто, базираната  на графичен роман, вдъхновен от живота на големия учен Мария Кюри, историческа драма „Radioactive” с Розамунд Пайк обиколи ограничен брой фестивали и киносалони в Европа, а сега, благодарение на Amazon Prime, му предстои среща и с американската публика.

Дори да оставим настрана факта, че киното се прави винаги с мисълта за тъмната зала с големия екран, където можеш да потънеш в паралелен свят – вижте с какво внимание авторите на „Radioactive” са подходили към детайлите, към пресъздаването на епохата. Важно е да отдаваме почит на авторите, които влагат огромни усилия и талант в създаването на подобни творби, защото в противен случай може да очакваме в близките десетилетия един зелен екран, хиляди роботизирани човешки фигури и магически компютърни трансформации, които (все пак) са доста далеч от любимото ни определение за „кино”.

Radioactive” дава отговор на въпросите как тази изключителна жена успява да се пребори с предразсъдъците и да разкрие пред света тайните на радия и плутония и как успява да се наложи като фактор в научните среди, доминирани от традиционното мъжко присъствие. Личната драма на най-прочутата жена в науката е съчетана с неизбежните социални сътресения на времето, в което именно жените трябва да отстояват безкомпромисно мястото си в обществото на западната цивилизация.

Вижте новия, пълен щатски трейлър на филма.

Изкушаваме се да напомним отново, че Мария Кюри е единственият човек, спечелил Нобелова награда за постижения две различни научни дисциплини – физика и химия. Макар че тя успява да открехне вратата към познанието на някои от най-могъщите сили във Вселената, нейната история е въздействаща и в друг контекст – тя е една гениална жена, която се бори да бъде чута и да ѝ бъде признато по достойнство правото да бъде поставяна като постижения до (не след) съпруга си. В „Radioactive” Кюри е представена като жена, чиито ум е недостижим, чиито глас е ясен и силен, чиито вътрешен огън е вечен.

И в този трейлър, както и в предишната реклама на филма, прави впечатление „дръзкият” избор на актьор за ролята на Пиер Кюри – Розамунд изглежда доста по-възрастна и зряла от Сам Райли. В „Radioactive” участват още Аня Тейлър-Джой, Анюрин Барнард, Саймън Ръсел Бийл и др. Филмът е дело на сценариста Джак Торн и на родената в Иран режисьорка Маржан Сатрапи – ето какво гласи неговият официален синопсис:

Когато на 24 години тя пристига от Варшава в Париж, Мария Склодовска е заредена с безкрайна любознателност, но по-бавните разсъждения на околните предизвикват у нея нетърпение и недоволство. Срещата с вече сдобилия се с признание учен Пиер Кюри (Сам Райли) би могла да бъде нейното спасение, но Мари е неспособна да флиртува, нито да води обикновени разговори, за ежедневни неща. Всъщност по време на споровете между двамата, те осъзнават, че изпитват необяснимо привличане един към друг. Скоро двамата решават не само да работят заедно, но и да се оженят… В хода на съвместните им научни изследвания, двамата Кюри откриват сили, които се оказват много бързо извън техния контрол…

Продуценти на „Radioactive” са Studio Canal, Working Title, Amazon Studios и Shoebox Films, премиерата му беше в програмата на Торонто миналия септември, а за разпространението отговарят Amazon, които обещават да пуснат филма по Amazon Prime Video на 24 юли 2020 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *