Така се получи, че точно когато най-накрая ни се отвори възможност да наваксаме с една стара новина, студио Гибли решиха да пуснат ъпдейт! В началото на седмицата споменахме за техния нов проект „Aya and the Witch”, и точно тогава дебютираха първите снимки от първия изцяло компютърно-създаден филм на легендарната японска компания. И ако трябва да сме абсолютно честни, с ръка на сърцето ще кажем, че тази „новаторска” идея за реализирането на историята никак не ни кефи.

Да оставим настрана присъщия консерватизъм на хора, които супер-много обичат приказните сюжети на Хаяо Миязаки и компания; да оставим настрана и факта, че по природа част от нас са традиционалисти и предпочитат да се наслаждават на традиционния и уникален стил, в който работят творците на Гибли – дори ако не се съобразяваме с тези (субективни) предпоставки, все пак образите изглеждат като пластмасови макети, с които децата се учат да броят ябълки и круши в детската градина… Опашлетата на малката Ая приличат на рогца и тя изглежда симпатично, обаче всички останали герои са шаблон до шаблона – вижте!

aya-and-the-witch-5 aya-and-the-witch-3 aya-and-the-witch-4 aya-and-the-witch-6 aya-and-the-witch-2

Впечатляващ факт е, че преди около месец в изброяването на филмите, селектирани в официалната програма на Кан, „Aya and the Witch” беше спомената измежду четири анимационни творби. Това е рекорден брой рисувани филми за най-авторитетния филмов форум в света, който през 2020 година не се състоя физически, но селекционерите обявиха своя избор и по този начин „благословиха” филмите, които в не-пандемични условия биха се състезавали за престижните награди. Във филмографията на режисьора Горо Миязаки (син на основателя на студиото) са още приказките „From Up on Poppy Hill”, доста бездарния, неатрактивен и недостоен за Урсула Ле Гуин „Tales from Earthsea”, както и компютърно-анимираната поредица „Роня, дъщерята на разбойника”.

Напомняме, че в основата на новия филм е детският роман от 2011 година „Earwig and the Witch“, написан от британската авторка Даян Уейн Джоунс. И всички знаем, че едни от най-чаровните истории на студио Гибли са нарисувани именно по нейни истории – като „Подвижният замък на Хоул“ и „Замък в небето“ например. Хаяо Миязаки е участвал в „планирането” на „Aya and the Witch”, а продуцент на съвместния проект на студио Гибли, NHK и NEP е Тошио Сузуки. Подробности за появата на филма по кината в Япония и (евентуално) в Щатите все още не са известни – ще очакваме ъпдейти!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *