Всяка класика е обречена на филмова и телевизионни екранизации, а после и на римейк след римейк. Това е положението. Някои вечни истории го заслужават. Други не са чак толкова любими на аудиторията, но пък са удобни, защото все пак носят приходи. Такъв е по-скоро случаят с „Питър Пан“ („Peter Pan“) – пиесата излязла изпод перото на шотландския драматург Джеймс Матю Бари през далечната 1904-а и по-късно превърната в роман. Вече десетилетия Холивуд неуморно влага ресурси и надежди в момчето, което не иска да порасне, въпреки средняшките успехи на досегашните адаптации.

След като дори режисьори от ранга на Стивън Спилбърг и Джо Райт дадоха на света своите невпечатляващи версии е ред и на харесвания от нас Дейвид Лоуъри („Ain’t Them Bodies Saints”, „Призрачна история”, „The Green Knight“) да се пробва. Според Variety филмът, продуциран от Disney, ще носи заглавието „Peter Pan and Wendy“, а в ролята на иконичния капитан Хук ще влезе Джуд Лоу. Лоуъри ще бъде и сценарист заедно с Тоби Халбрукс. През 2016-а двамата работиха съвместно по „Pete’s Dragon“, който не блесна с кой знае какви качества въпреки мащабността и присъствието на Робърт Редфорд.

Решението на Disney да даде зелена светлина на игрален филм за Питър Пан не е изненада за никого – все повече от анимираните им класики ги сполита тази съдба. Предвид факта, че досега най-успешната адаптация за Пан е именно тяхната анимация от 1956-а, вероятността този нов експеримент да бъде успешен съвсем не ни се струва голяма. Изборът на Джуд Лоу обаче изглежда като смислено решение. Чаровният англичанин е един от наистина добрите, макар и леко подценявани актьори на нашето време, а ролите на злодеи и антигерои му прилягат като добре ушита ръкавица. Да не говорим, че човекът има пет деца, които трябва да изхранва, а времената са несигурни.

Засега плановете са „Peter Pan and Wendy“ да бъде разпространяван по кината, а не в платформата Disney+, но реализацията на проекта изглежда толкова далеч във времето, че едва ли някой може да каже със сигурност как ще се развият  нещата докато дойде моментът да го видим.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

  1. До ден днешен все още смятам, че Хук на Спилбърг беше страхотен филм. Любим ми е и до ден днешен.