Вторият сезон на немския сериал „Подводницата“ оперира с епичен размах и предлага визуално и тематично богатство. Сложните образи и преплитащите се сюжетни линии добвят към богатството на филмовата естетика на тази поредица, вдъхновена от едноименната немска класика от началото на 80-те години на миналия век. Множеството елементи оформят мащабна мозайка от образи и истории като успяват да върнат публиката в разгара на най-грандиозния конфликт в историята на човечеството. Вторият сезон тръхна по Epic Drama от 17 май, а епизодите се излъчват всяка неделя от 22:00 часа.

Ето го и сюжета.

През декември 1942 г. опитният военноморски ас Йоханес фон Райнхарц, изигран от Клеменс Шик, е изпратен с подводница U-822 на тайна мисия до източното крайбрежие на САЩ, където трябва да остави трима саботьори. Неговата вярност е поставена под съмнение и подводница U-612 с командващ офицер Вранглер (Стефан Конарске) е изпратена да го преследва.

Междувременно в Ла Рошел Симон (в ролята Вики Крипс от „Прирачна нишка“ с Даниел Дей-Луис) продължава тайно да помага на засегнатите от нацистката окупация на Франция, а Форстeр (Том Влашиха), офицер от Гестапо, има подозрения, че тя и съквартирантката ѝ Марго разработват таен коридор за бягство на еврейско семейство.

Бившият командир на U-612 Хофман (Рик Окон) се е разминал на косъм от смъртта в Атлантическия океан. В Ню Йорк той е намерил подслон при Сам Грийнуд (в ролята Винсънт Картайзър от „Момчетата от Медисън авеню“), който дължи живота си на Хофман, и чрез когото среща родения в Германия адвокат Бергер (Томас Кречман, познат от големия екран с ролите си в „Пианистът“ и „Подводница U-571″ с Матю МакКонъхи). Ще успее ли адвокатът да му помогне да се завърне в Германия?

Междувременно в Ла Рошел, Симон продължава тайно да помага на засегнатите от нацистката окупация на Франция, а Фостър (Том Влашиха), глава на Гестапо, има подозрения, че тя и съквартирантката й Марго разработват таен коридор за бягство на еврейско семейство.

Подводницата“ предлага внушителен реализъм, внимание към историческия детайл и онова трудно за улавяне усещане за силата на вълната, която връхлита човечеството по време на Втората световна война.

Международната звезда Том Влашиха играе Форстър – офицер от Гестапо, който започва да изпитва съмнения в своята работа в разгара на Втората световна война.

„Това, което ме привлече към образа е, че той е човек, който вярва в нацистката идеология и мисли, че контролира своя живот, смята, че знае как да се оправи със ситуацията, но във втори сезон вече започва да усеща пропастта между идеалите си и реалните действия, които те провокират”, разказа Том пред автора на текста по време на специална среща със звездите и част от екипа на сериала в Мюнхен по-рано през годината.

„Форстър се чувства разкъсан и разколебан, неговият вътрешен конфликт е интересен за мен като актьор. Да, той е един от лошите. Злодеите много често са по-интересни за пресъздаване от добрите герои”, смята Влашиха.

Рик Окон сподели за нас, че ролята е огромно предизвикателство за него и определи „Подводницата” като немски отговор на престижните англоезични продукции от новата златна епоха на телевизията.

Момент от снимките
Момент от снимките

Стефан Конарске каза, че е изиграл своя образ като „пречупен мъж”, който няма какво да губи и е готов на всичко. За Клеменс Шик поредицата е била възможност да се потопи в дълбоката и страшна история на войната и да извади оттам ценни уроци за съвремието.

Продуцентите Оливер Вогел, Мориц Полтър и Маркус Амон разказаха, че за тях е било извънредно важно да предложат достойно продължение на немската кино класика: „Бяхме наясно, че много хора гледат скептично на това, но знаехме също, че разполагаме със страхотен екип от креативни професионалисти, които могат да разкажат тази история за сегашните зрители по възможно най-интригуващия визуален начин. Успехът на първия сезон потвърди това, а сега качваме нивото с втория“.

Част от реалистичните декори
Част от реалистичните декори

За режисьора Матиас Гласнер и сценариста Колин Тееван ключов момент в пръсеъздаването на епохата е бил интериорът на подводницата. „Построихме реалистичен декор и усетихме клаустрофобията на това да си на брода на една от тези машини.

Вторият сезон е заснет в рамките на 104 дни на пет снимачни локации: Ла Рошел, Манчестър, Ливърпул, Прага и Малта. Сюжетът продължава арките и конфликтите от първия сезон и представлява солидно европейско зрелище.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *