It’s coming! It’s headed right for us!

Предполагаме, че ако „Туистър” („Twister“) беше направен в днешно време, вече щяхме да сме видели поне едно продължение – деведесетарската катастрофична класика на Ян де Бонт направи доста прилични пари в боксофиса (близо 500 мил. в световен мащаб, което през 1996 г. го поставя на второ място за годината, изпреварван единствено от „Денят на независимостта“), а студиата, за които в момента поредиците и споделените вселени са най-ценното нещо, не биха пропуснали да изстискат всеки възможен цент от нещо, което вече се е доказало като успешно.

Е, Universal може и да са „изпуснали влака“ с продълженията, но пък в Холивуд имат и друг разпространен метод за изкарване на пари от вече съществуващи филми и това е римейкът или в случая на „Туистър” – рибуут, което е дума, която се използва при рестартиране на поредици (сами си правете изводите). Variety съобщават, че студиото има желание да направи нова версия на филма, като в момента все още търсят кой да напише сценария, а за режисурата преговарят с Джоузеф Козински („Трон: Заветът”, „Забвение”), който приключва работата си по „Топ Гън: Маверик”. Продуцент ще бъде Франк Маршал.

Адски много харесваме „Туистър” – страшен „guilty pleasure“ ни е, честичко си го припомняме и смятаме, че не е остарял толкова (нито технически, нито морално, въпреки че за навигация героите ползват физически пътни карти), колкото други филми катастрофи от онова, че и от по-скорошно време. Не смятаме обаче, че е светотатство да му се прави римейк – даже напротив, бихме се изкефили (високопрофилните филми от този род са рядкост), само дето не смятаме (и не вярваме), че той би могъл да бъде и наполовина толкова качествен и развлекателен.

joseph-kosinski-20200625
Джоузеф Козински на снимачната площадка на „Забвение”

Струва ни се, че „Туистър” е от онези филми, които въпреки че остават за бъдните поколения, са продукт на времето си и е трудно успехът им да се повтори. А имаме и чудесно стечение на творчески таланти. Не че Джоузеф Козински и Франк Маршал са за подценяване, но екипът на оригиналната продукция включва имена като  Бил Пакстън, Хелън Хънт и Филип Сиймур Хофман сред актьорите, Ян де Бонт („Скорост“) като режисьор, огромния Майкъл Крайтън като сценарист, Стивън Спилбърг и Катлийн Кенеди като изпълнителни продуценти и ако щете, Майкъл Кан като монтажист.

В крайна сметка да повторим, не въртим очи в израз на възмущение от Холивуд, които си позволяват да пипат любимите ни филми (били те наистина качествени или „guilty pleasure“ развлечения), но не възлагаме надежди новият „Туистър” да е нещо качествено, дори и като безмозъчно забавление. Очакванията ни са най-много за нещо в стила на глупавия „Into the Storm” – тип филм, който само може да ни припомни колко як беше „Туистър”. Чакаме да видим какво ще се получи.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Скоро си го гледах пак, много ми е любим. Имам спомен, че тая година си беше „катастрофална“, Туистър, Върхът на Данте и Вулкан излезнаха през няколо месеца, ама само Туистър се получи.
    И аз съм за римейк, щото се напарихме от продължения „20 години по-късно, децата на главните герои са главни герои“

  2. Жалко. Толкова много страхотни книги на Крайтън има, които не са екранизирани… но е ясно защо се заемат с тоя проект: разпознаваемо кино заглавие е. Оригиналът е доста приличен дизастър флик, а и е по оригинален сценарий, просто се надявам някой пак да посегне към романите на автора, има 2-3 задължителни.

  3. Останал ми е отчетливия спомен за трейлър, който ми бе харесал повече от филма …. и трудният за преглъщане факт, че Скорост няма да се повтори ….