Изглежда ни странно, че в „операционните“ информации до момента Жозефин Декер присъства с едно споменаване – на независимата й творба „Madeline’s Madeline“, която се е състезавала за наградите „Независим дух“ през 2018. Актрисата и режисьор Декер е позната в света на киното като смел провокатор – и това доказва новият й филм „Shirley“, представен премиерно в програмата на Сънданс в началото на 2020.

Разказът е посветен на прочутата американска писателка Шърли Джаксън, автор на хоръри и тайнствени истории. Киноспецовете, които вече са успели да видят филма, определят изпълнението на Елизабет Мос в ролята на Шарли като „феноменално“ и „възхитително“ – сигурни сме, не само заради поразителната физическа прилика, която са постигнали с образа на Джаксън.

Ясно е, че „Shirley“ не може да бъде определен просто като „биографичен“ филм. Режисьорката Декер споделя, че са решили да поставят главната героиня в една от нейните собствени истории, като самият образ на Шърли е само вдъхновен от писателката, и е изцяло конструиран като измислен персонаж. В основата на сценария е едноименния роман на писателката Сюзан Скарф Меръл, която работи по адаптирането му за кино заедно със Сара Гибънс. Дамският авторски екип разказва за едно младо семейство, което гостува на Шърли Джаксън и нейния съпруг – и как майсторката на хоръри намира вдъхновение за следващия си сюжет. Ето какво гласи синопсисът на филма:

Фред и Роуз се местят в малък студентски град във Вермонт, тъй като Фред си е намерил работа като асистент-преподавател по литература. Младата двойка попада на предложение за стая под наем при професор Стенли Хайман, като условието е Роуз да отговаря за почистването на къщата и да се грижи за съпругата му, прочутата писателка Шърли Джаксън. Първоначално Фред и Роуз са шокирани от шантавата среда на живот на ексцентричната двойка, но постепенно успяват да изградят сериозна връзка с домакините, които нарочно се подлагат на изпитания любовта на младите…

плакат

Достойни партньори на Елизабет Мос в изграждането на ексцентричния образ на писателката са Майкъл Щулбарг, Одеса Йънг и Логан Лърман. Изглежда лудо, впечатляващо и със сигурност ролята е била страхотно предизвикателство за Мос – ще ни бъде интересно да видим образът на Шърли в действие.

Очаква се разпространението на „Shirley“ да стартира по всички VOD канали на 5 юни 2020.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *