Водещият на „Помпей: след изригването”  по Viasat History споделя интересни факти за една от най-запомнящите се трагедии в историята

Той е потомствен историк, женен е за аристократка и обикаля света, за да разказва истории. Не, не е филмов приключенски герой, а един любопитен човек, който не спира да търси отвъд това, което вече знаем. Бил е и на Царевец! Дан Сноу е човекът, който ще ни поведе из тайните тунели на замръзналия във времето град Помпей след изригването на вулкана Везувий през 79 година. Заедно с археолога Ракша Дейв двамата ще споделят интересни находки в „Помпей: след изригването” на 13-ти май по Viasat History, част от поредица, посветена на Помпей.

Защо историците са толкова впечатлени от историята на Помпей?

Защото е една от най-драматичните истории на всички времена – един изключителен римски град в един от най-важните райони на империята, който е абсолютно унищожен в рамките на дни от вулкан и всичко е замръзнало във времето. След което е разкопано и открито, много е вълнуващо. Всъщност ние, историците, го разкриваме по малко, тъй като винаги има хора, които копаят нелегални тунели, за да крадат. Така че археолозите са там през последните 150 години и това е снимка на живота в римската империя! Виждаме всички – и най-богатите, и най-бедните в обществото, хващаме ги в момента, в който се опитват да избягат и виждаме истинската емоция по лицата им преди около 2000 години. Родители, които се опитват да спасят децата си, докато вулканична пепел ги покрива. Просто няма друго такова място.

after-the-eruption-20200509

Колко време прекара там и откри ли нещо, което беше ново и за теб самия?

Абсолютно! Имахме късмета да открием модерен тунел на крадци, който е изкопан през последните няколко години. Направен е от хора, които са искали да откраднат ценни мозайки, картини или римски предмети. Ние бяхме първият телевизионен екип там след като полицията открива тунела и арестува престъпниците. Беше невероятно преживяване, успях да лазя вътре в тунела и да открия човешки останки и може би бях първият да почисти предметите на изкуството, които намерихме там, от вулканична пепел. Със сигурност е едно от най-вълнуващите предавания, които съм правил през всички 20 години като водещ. Бяхме там дори преди археолозите.

А защо реши да смесиш историята и телевизията? В повечето случаи мислим за историците като много сдържани хора, които не желаят някой да нарушава спокойствието им, но комбинацията с телевизията е интересна.

Във Великобритания имаме много историци на малкия екран, не знам защо е така, но много се радвам за това. На мен ми харесва да представям история, която смесва образи и думи. Страхотно е да попадаш на невероятни места по света и когато си там, всичко, което си чел има вече друг смисъл. Може да говориш за велик лидер, но е съвсем различно усещане да бъдеш на неговата или нейната територия. Камерата ти позволява да обогатиш това, за което говориш, отколкото да са само думи.

Откри ли нови неща и за себе си, откакто си водещ?

Разбира се, много неща научих – не обичам да плувам в ледена вода.

Шокиращо е това!

Нали? (смее се). Имал съм късмета да се запозная със страхотни хора и да видя невероятни места. Научих, че съм много щастлив от това да съм роден във времето, в което съм роден и на мястото, на което съм роден. Бих бил абсолютно безполезен на полето или като част от армия! Оценяваш това, което имаш, за мен е привилегия да съм роден във Великобритания. Никога не съм лишаван от нещо или гладувал.

Ако все пак трябваше да се върнеш назад във времето, с кой период усещаш най-силна връзка?

Много хубав въпрос! Модата през 18-ти век много ми харесва – широките ризи като в “Карибски пирати”, много са готини. Мисля, че тогава са изглеждали по-добре, освен това много обичам да плавам и да откривам места отвъд популярните. Например, Канада или Северна Америка, да научавам повече за всички тези култури. Така че този период за мен е когато са се полагали основите на модерния свят, който познаваме днес. Тогава започваме да говорим за феминизъм, за демокрация, науката набира сила, това е време, в което бих се върнал.

after-the-eruption-img02-20200509

Какво мислиш е важно за един водещ, за да направи предаването интересно за зрителите и да запази баланс между информация и презентация?

Впечатляващите места много помагат. Представи си, че си на крепостта Царевец в България, това е място, което оставя следа у хората. А след това разказваш историята от там и зрителите ще те слушат. Не е като да си в училишна стая, а си на крепостта и им показваш това, за което говориш. Това много ми харесва да правя!

Как беше преживяването ти на Царевец?

Много ми хареса, мисля, че е една от най-драматичните крепости, на които съм бил! Впечатлява ме и планината наоколо, магическо място е.

Разказваш ли истории на децата си, те имат ли интерес към историята?

Много обичат, да, фенове са на историята и пътуваме заедно на много места.

Гледайте „Помпей: след изригването” на 13-ти май по Viasat History.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Хм, странно съвпадение с тая новина 🙂 ! Аз пък точно снощи (между 19.00 и 21.30 часа, „на живо“ в Ютуб) се „разходих“ по ето този начин из Помпей 😀 … СТРАШНО се изкефих (е, то нямаше и как да е по-друг начин, де- огромен, огромен, огромен фен съм на Пинк Флойд)!!! https://youtu.be/nXaXKfyI7tQ

    1. Абсолютно 🙂 ! То май единствената файда 🙂 от цялата тая простотия с шибания коронавирус е, че доста световноизвестни музиканти (сред които например и други мои любимци- Металика) пуснаха свои лайвове с чудесно качество за свободно гледане в Тубата 😀 … Тъй де, и ний феновете нещо да „намажем“ 🙂 – кат’ не можем това лято да ходим по фестивали и концерти и това е (макар и нищожен) начин за забавление…

      Иначе, за шоуто. Изпипано отсякъде- и визуално (кадрите на древния амфитеатър, снимани от въздуха са особено въздействащи), и музикално (е, все пак това е Гилмор, един от най-виртуозните и влиятелни китаристи, без никакво преувеличение 🙂 !!!)…

    2. Великани са, безспорно, но и мястото е съучастник на тая зрелищна и вдъхновяваща естетика 🙂

    3. Да, напълно съм съгласен 🙂 . Помпей (особено с цялата тази драматична история „зад гърба“ си) е магическо и привличащо място. И много подходящо за точно този тип „космически рок“, който свирят Флойд. Между другото, те винаги са си падали да правят концерти на подобни, „екзотични“ места. Когато навремето (хм, как прозвуча това- сякаш е било преди 100 години 🙂 ) техни колеги например свиреха традиционно по зали и стадиони, Флойд правеха концерти на места като площада „Сан Марко“ във Венеция или градините на Версайския дворец 🙂 …