На никого не е приятно да пише „в очакване на нормализиране на обстановката след пандемията“, още по-неприятно е да го четеш навсякъде. Но реалността на киното  бе повлияна по много брутален начин от живота, внезапно спрял за няколко седмици. Сред отложените премиери е и новият филм на легендарния Пол ВерховенBenedetta“, който пропуска „фестивалната обиколка“ на 2020, отложена/отменена начело с Кан (където се очакваше да бъде неговата премиера), и ще се срещне с публиката през май 2021. Междувременно обаче неуморният режисьор се захваща с друг проект – адаптация на класическия френски роман „Бел Ами“ („Bel Ami“) на Ги дьо Мопасан.

Литературният реализъм е особен жанр – разчитайки на съвремието, авторите изграждат образи, чрез които представят своята позиция към „неправдите“ на света. В случая един посредствен журналист целенасочено използва влиянието на жените и благодарение на привлекателната си външност постепенно се издига в социалната структура на парижкото общество в края на XIX век. Страхотно е, че майстор-режисьор като Верховен се обръща за вдъхновение към Мопасан – адаптации на творби от преди век и половина напоследък липсват в света на киното, при това той ще работи изцяло на френски. Идеята е да се поднесе романа във вид на поредица от осем епизода, всеки с продължителност по 52 минути.

Продуцентът на проекта Саид Бен Саид споделя в Twitter, че Верховен ще бъде шоурънър и ще режисира, а автор на сценариите ще бъде 83 годишният Жерар Сотеман („Black book“, „Flesh and Blood“, „Spetters“). Как двама нидерландци със сериозен опит ще се справят с тази френска класика – това ще бъде интересен експеримент, който ще следим отблизо. Най-„съвременният“ опит за адаптация на „Бел Ами“ май е от 2012 година, с Робърт Патинсън, Ума Търман, Кристин Скот Томас и Кристина Ричи… Все още не е ясно на какъв етап от подготовката е бъдещата поредица, нито коя платформа ще се ангажира да я разпространи, но се съмняваме, че някой ще откаже сериал с подписа на опитен майстор като Пол Верховен.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *