Излезе първият трейлър на телевизионната адаптация на класическия антиутопичен роман на Олдъс ХъкслиПрекрасният нов свят” („Brave New World”). Едноименният сериал ще бъде пуснат в новата стрийминг платформа Peacock по-късно тази година.

Имаме много високи очаквания за проекта, тъй като книгата на Хъксли, заедно с „1984” на Джордж Оруел, е може би най-добрият пример за антиутопия и e задължително четиво за всеки фен на литературата. За разлика от „1984”, „Прекрасният нов свят” не залага на мрачната и потисническа атмосфера, той развива история на свят, в който контролът над хората се осъществява чрез непрекъснато тъпчене с наркотикa сома, който държи популацията безгрижна, незамисляща се, нечувстваща и постоянно търсеща единствено плътски удоволствия.

Струва ни се, че всичко това би могло да се предаде на екран по много пищен и красив начин, заради което смятаме, че подобна сериализация с доста стабилен бюджет има висок шанс за успех. Ако не друго, ще изглежда добре, както е видно от първия трейлър. Вижте го сега.

Основната разлика с романа на Хъксли е, че в сериала историята ще бъде фокусирана върху Джон Дивака, в чиято роля ще влезе Олдън Еренрайх. В книгата Джон Дивака е поддържащ персонаж, който се появява на доста късен етап, след като светът вече е изграден и подробно описан. В сериала действието явно ще се развива около него, неговото излизане от резервата Дивата земя, на който живее по „старите” природни закони, тъй като явно майка му Линда (Деми Мур) иска да го изпрати в Нов Лондон, където няма болка и страдание.

Изборът Джон Дивака да бъде направен главно действащо лице е разбираем, тъй като на публиката ще бъде по-лесно да му симпатизира отначало, отколкото на Ленина Краун и Бърнард Маркс, главните герои в книгата, които цял живот живеят по новите правила и са индоктринирани в системата. Светът на Нов Лондон изглежда ще бъде показан от гледната точка на Джон, поставен в опозиция на останалите герои. Дали това обаче няма да навреди на емоционалното влияние, което книгата успява да предаде на момента, в който Ленина и Бернард осъзнават проблемите на света, в който живеят, предстои да разберем.

brave-new-world-01-20020421 brave-new-world-02-20020421

Въпреки някои съмнения, които имаме за актьорските способности на Олдън Еренрайх, изворният материал на „Прекрасният нов свят” е толкова силен, че няма как да пропуснем тази адаптация. В комбинацията със силен поддържащ актьорски състав и обещаващ екип зад камера, смятаме, че има сравнително добра вероятност минисериалът е 9 епизода да е достойна и заслужаваща уважение екранизация на един от любимите ни романи.

Шоурънър и главен сценарист на „Прекрасният нов свят” („Brave New World”) е Дейвид Уийнър („Homeland”). В главните роли са Олдън Еренрайх, Деми Мур, Джесика Браун Финдли, Хари Лойд, Хана Джон-Кеймън и Нина Сосаня.

Официална премиерна дата все още няма, но платформата Peacock ще дебютира на 15 юли, а имайки предвид, че това е най-високопрофилният им оригинален продукт, очакваме, че и неговият дебют няма да се забави много след това.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. доста meh, даже краткият трейлър се гледа трудно без скипване
    „Homeland” май трябва да е „Homecoming”

  2. Заклевам подкаста на Inglourious Kunts да посвети един епизод, ако тия провалят великия роман на Олдъс Хъксли. Ако и не го провалят пак да направят, че е скучно. Деба!

  3. Обещаваме скоро нов епизод на подксата, макар и по друга тема 🙂