Представянето на исторически събития в тяхната цялост и с максимално атрактивен подход е супер трудна задача, особено като се има предвид до каква степен младите поколения и потенциални зрители са презадоволени с друг тип забавления. Нали си представяте как един тийнейджър, който чака следващия екшън-блокбастър с големи актьорски имена и познати комиксови герои ще се впечатли от екранни битки с коне и огнестрелни оръжия от средата на XIX век?! Каузата може да я определим като изгубена.

При все това History Channel са решили да отдадат дължимото на паметта за миналото, която – няма да се уморим да повтаряме това! – е едно от най-важните условия за развитието на всяка следващо поколение. Те са се ангажирали в рамките на поредица с три епизода да разкажат историята на един от най-недооценените и до голяма степен неразбрани генерали и президенти в историята на Съединените Щати – Юлисис С. Грант. Никой не може да знае как би се развила Гражданската война в САЩ без неговата стратегическа мисъл и безпощадни генералски заповеди. Безспорен е приносът му в развитието на държавата в рамките на два президентски мандата до 1877 година. Предлагаме ви да хвърлите поглед към трейлъра на поредицата „Grant“ – детайлите от епохата са интригуващи.

Прави впечатление старанието във възпроизвеждането на историческите събития с подобаваща за изследователите на този период автентичност. В поредицата участват с интервюта експерти като носителят на награда „Пулицър“ Рон Чернов, автор на подробна и много ценна биография на 18-ия президент на САЩ и сценарист на „Grant“; също бившият директор на ЦРУ и генерал в оставка Дейвид Петреъс, журналистът Та-Нехиси Коутс, професорката от Уест Пойнт Елизабет Самет, изпълнителният директор на Музея на американската гражданска война в Ричмънд, Вирджиния – Кристи Колеман и др. Целта на History Channel е да направят един портрет на живота на „един от най-интересните и недолюбвани генерали и президенти в американската история“. Ето какво гласи официалният синопсис:

Поредицата пресъздава забележителна американска история – за един скромен човек, който превъзмогва невероятни пречки в живота си, издига се до най-високите етажи на властта и спасява нацията не веднъж, а два пъти! Съчетанието на пресъздадени драматични епизоди с коментари на експерти и илюстрации от ценни архиви, „Grant“ разкрива истинското наследство, завещано от един герой, водач на нацията в два периода на изключителни изпитания – Гражданската война и времето на Реконструкцията, приемането на отцепилите се южни щати отново в Съюза и опита за помирение между Севера и Юга. Една от най-смелите и неочаквани инициативи по време на президентството на Грант е защитаването на правата за гласуване на около 4 милиона освободени роби във времена на насилие и широко разпространена съпротива.

Изпълнителни продуценти на поредицата са Леонардо ДиКаприо и Дженифър Дейвисън (Appian Way), продуцират RadicalMedia и Lionsgate Television. Премиерата на „Grant“ се очаква в три последователни вечери по History Channel, като първият епизод ще бъде излъчен на 25 май 2020 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *