Предишния път, когато говорихме за планираната от Warner адаптация на класическия роман „Повелителят на мухите” („Lord of the Flies“), чудесният Лука Гуаданино все още само преговаряше дали ще режисира проекта. Сега вече не просто неговата режисура е потвърдена, а студиото явно използват карантината, за да задвижват проекта още по-напред, и са наели сценарист – Патрик Нес.

Нес е многократно награждаван автор на young adult романи, който успява и да участва в адаптирането им на големия екран. Той е написал сценариите за „Часът на чудовището” („A Monster Calls”) и предстоящия „Живият хаос” („Chaos Walking”), които са адаптирани от неговите собствени книги.

Живият хаос” е филмът на Дъг Лайман с Том Холанд и Дейзи Ридли, който се бави от много време, заради което имаме съмнения за качеството му, но това забавяне едва ли се дължи само на сценария. „Часът на чудовището” е много запомнящ се филм, който може да не беше любим на всички, но ни остави силно впечатление колко сериозно и неделикатно се отнасяше с емоциите на младия си главен герой. Той разглежда дори по-тъмните, по-грозни страни на една детска психика, без да се опитва да ги заличи или отрече, показва как тези мрачни импулси се преодоляват, но не изчезват.

Тъкмо заради това, че вече се е занимавал с подобна тема, смятаме, че е особено подходящ изборът на Патрик Нес да адаптира романа на Уилям Голдинг за група деца, които не просто не успяват самостоятелно да си изградят общество, а пропадат в дивачество и брутализъм. Желанието, което сме видяли от Нес да разглежда децата като хора със също толкова сложна и многослойна психика, каквито са и възрастните, без съмнение ще бъде основна причина за евентуалния успех на тази адаптация. Към това добавяме и любовта на Гуаданино към сбъркани, сложни персонажи и прекрасния начин, по който той снима дори брутализъм, и смятаме, че има вероятност за една изключително достойна адаптация на класически роман.

Разбира се, засега няма никаква яснота кога евентуално биха започнали снимките по „Повелителят на мухите”, но тази новина ни носи надежда, че продукцията вече е започнала да върви и няма да изпадне през пролуките в известния „development hell”. Щом сега е нает сценарист, това значи, че има доста време, докато сценарият е готов, заради което подозираме, че евентуално снимките биха започнали най-рано след като Гуаданино приключи с „Blood on the Tracks” – филма му, вдъхновен от едноименния албум на Боб Дилън. Освен това и винаги я има възможността „Мухите” да бъдат изпреварени от едно евентуално продължение на „Призови ме с твоето име”, защото подозираме, че това би било приоритет за всички замесени.

Ще следим развитието на всички проекти, с които Гуаданино жонглира и ще споделяме новини своевременно.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *