Предстоящият филм „Stardust”, който ще разкаже историята на началото на кариерата на Дейвид Боуи в Америка, е проект, за който имаме доста противоречиви очаквания и съвсем не сме единствените. От една страна е легендарният Боуи, музикална икона с толкова силно присъствие и изразена индивидуалност, че няма как един филм за него да не бъде интересен за гледане. От друга страна обаче, това е именно проектът, срещу който сина на Боуи Дънкан Джоунс вилнее в Twitter, не е дал никакво съгласие за правенето му като наследник на великия певец и съответно филмът няма да съдържа нито една оригинална песен на Боуи.

Откакто ви показахме първата снимка от филма не бяхме виждали други рекламни материали, но ето, че вече имаме клип, който може да видите по-долу. Видеото всъщност изглежда доста любопитно, съвсем не прави лошо впечатление. Джони Флин в ролята на Боуи разговаря с мениджъра си Рон Оберман (Марк Мерън). Флин успява да предаде по доста приятен начин впечатлението на някой, който очевидно има амбиции, но все още не е постигнал успех, желае го повече от всичко, но неминуемо се сблъсква с тежката машина на шоубизнеса.

Вижте клипът сега:

Самият Флин изглежда добре в ролята, присъствието му е стабилно, което е добър знак. Истината е, че биографиите на рок музиканти, които разбиха статистиките за популярност в последните години („Бохемска рапсодия” и „Рокетмен”) малко или много бяха стерилизирани, за да направят обектите си героични и симпатични за публиката. Можем да видим ползата в това да се направи една неоторизирана биография, ако тя ще иска да ни покаже някаква истина за героя си, която може би не е особено лицеприятна за близките му хора.

От друга страна обаче страдаме, че Дейвид Боуи не получава същото внимание, същия мащаб на биографичен филм, каквито имахме възможността да видим за Фреди Меркюри и Елтън Джон. А това, че няма да чуем нито една песен от собственото му творчество е абсолютна трагедия без  никакво преувеличение. В краяна сметка харесваме „Бохемска рапсодия” и „Рокетмен” защото те дадоха външен израз на любовта ни към великите музиканти, а „Stardust” определено няма да направи това по същия начин. Историята може да е интересна и дори да си струва да се види, но много хора всъщност не търсят журналистическо изследване за „истината” от живота на музиканта – искат просто да си го припомнят с хубаво.

Ето какво казва режисьорът Гейбриъл Рейндж за идеята си зад филма:

Тръгнах с идеята да направя филм за това какво кара някой да стане артист, какво ги бута да правят изкуството си. Този някой е Дейвид Боуи, човек, за когото сме свикнали да мислим като за звездата, в която се е превърнал или за някое от алтер-еготата му – Зиги Стардъст, Аладин Зейн, Слабият Бял Дюк. Някой, който винаги сме виждали само от разстояние, зад маска – една богоподобна, извънземна фигура. Дори и в перфектно хореографираната си смърт той не изглеждаше като обикновено човешко същество.

Освен всичко друго, за съжаление най-притеснителната новина за момента е, че поради днешната световна ситуация, филмът няма да дебютира, както беше предвидено, на фестивала Tribeca. Много филми бяха изтеглени от фестивали и им бяха сложени по-късни премиерни дати, а други ще отидат директно в онлайн платформи. „Stardust” обаче ще бъде пуснат само и единствено за медиите и хората в индустрията и за момента няма обявена официална премиера, което всъщност значи, че може и никога да не бъде видян от широка публика.

Stardust” е режисиран и написан от Гейбриъл Рейндж. В главните роли са Джони Флин, Марк Мерън и Джена Малоун.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *