Освен високопрофилния „Към звездите“ с Брад Пит, миналата година предложи и още две, по-малки като мащаби „космически“ продукции, които си приличаха и по това, че астронавтът в центъра на историята е жена. Това бяха получилият доста лоши оценки от критиката пълнометражен режисьорски дебют на Ноа Хоули „Lucy In The Sky“ и фокусът на настоящата ни новина – „Proxima” с Ева Грийн и Мат Дилън, който получи далеч по-добри отзиви.

След успешен фестивален показ, включващ Торонто, Сан Себастиан, AFI, Гьотеборг и Ротердам, „Proxima“ предстои да дебютира на редовен (макар и ограничен) показ в Англия и Съединените щати и по този повод получаваме нов трейлър, който дава доста добра представа за историята и естеството на филма.

Припомняме, че „Proxima” е дело на режисьора и сценарист Алис Винокур („Augustine”, „Disorder”) и разказва за жена астронавт (Грийн), която е избрана за космическа мисия, подготовката за която е тежка и продължителна, което създава сътресения в отношенията с дъщеря ѝ и бившия ѝ съпруг. Вижте новия трейлър.

Този трейлър не ни ентусиазира кой знае колко, но принципно много харесваме подобни истории и с удоволствие ще видим филма, още повече че в главната роля е Ева Грийн, а компания ѝ правят любимите Мат Дилън и Ларс Айдингер. Разбира се, името на Алис Винокур също е фактор – то ни дава надежда, че „Proxima” ще има повече дълбочина, а загатнатите теми няма да са просто „апликации“. Ето и един малко по-подробен синопсис.

Сара (Грийн) е единствената майка в международен екип с важна мисия – тя трябва да съчетае напрежението от физическите тренировки при подготовката за едногодишна мисия на борда на Международната космическа станция със семейното ежедневие и отглеждането на седемгодишната си дъщеря Стела. Любовта към детето често поставя на изпитание решимостта на Сара да даде всичко от себе си в професията, но тя трябва да крие моментите си на слабост от отнасящия се снизходително с нея капитан на мисията (Дилън). С наближаването на началото на мисията, Сара трябва да отпътува за стартовата площадка, което означава раздяла със Стела и мъчителен конфликт между професионалните и майчинските задължения…

Режисьор и сценарист на „Proxima” е Алис Винокур („Augustine”, „Disorder”), а в ролите са Ева Грийн, Мат Дилън, Сандра Хюлер, Зели Булан, Алексей Фатеев, Ларс Айдингер, Нанси Тейт, Виталий Джей и др.

Премиерата е на 17 април.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *